Porod

Je rojstvo ploda po dopolnjenem 22. tednu nosečnosti ( računano od prvega dne zadnje menstruacije ali kadar je plod težak 500 g in več). Porod ob roku je porod med dopolnjenim 37. in 42. tednom nosečnosti. Pred 37. tednom je prezgodnji porod, po 42. tednu pa zakasnel porod. Porod se lahko začne spontano ( s porodnimi popadki) ali pa ga izzovemo ( izzvan ali induciran). Če so popadki prešibki jih lahko ojačamo z zdravili ( stimulacija poroda).

Splošna praksa v Evropi je porod v zdravstveni ustanovi, saj se tako izognemo številnim zapletom, ki jih le-ta prinaša.

 

Znaki začetka poroda:

  • redni popadki,  ki tudi po eni uri ne prenehajo
  • krvavo sluzast izcedek iz nožnice, lahko tudi krvavitev
  • odtekanje plodovnice.

Porod se začne z bolečino v križu in s porodnimi popadki, ki si slede najprej na daljše, potem pa vedno na krajše časovne razmike. Porodni popadek, je krč maternice. Telo maternice se krči, maternični vrat se krajša, ustje pa odpira.

Prvesnica naj gre v porodnišnico, ko si porodni popadki slede na 5-10 minut, mnogorodka pa, ko si popadki slede na 10-15 minut. (Upoštevamo tudi oddaljenost porodnišnice).

Porodnico skušajmo pripeljati v zdravstveno ustanovo s svojim ali pa z reševalnim vozilom. Če je plodovnica že začela odtekati, je priporočljivo, da porodnica ne hodi in da je v vozilu v ležečem položaju.

 

PORODNE DOBE IN NJIHOVE ZNAČILNOSTI

Porod laže spremljamo, če upoštevamo vse porodne dobe.

  • Prva porodna doba – doba odpiranja, ki traja od rednih popadkov na pet minut do popolnega odprtja materničnega ustja.

V njej dozori maternično ustje, lahko traja več ur, popadki so redni, proti koncu boleči. Ob koncu je maternično ustje popolnoma odprto, plodova glavica se vstavi v medenični vhod, poči jajčni mehur.

  • Druga porodna doba – doba iztisa, ki traja od popolnega odprtja materničnega ustja do iztisa ploda.

V njej se plod spusti skozi nožnico in se porodi, traja največ eno uro, značilno je, da so popadki pogosti in zelo močni, porodnica ima najprej občutek, da jo tišči na vodo, nato na blato, popadkom se pridruži trebušni pritisk, ob izhodu nožnice se pokaže vodilni plodov del.

  • Tretja porodna doba – placentarna doba, ki traja od iztisa ploda do iztisa placente.

Porodi se posteljica z jajčnimi ovoji, navadno nekaj minut po porodu, ne več kot 20 minut. Navadno se ob porojeni posteljici izlije več krvi.

  • Četrta porodna doba – še tri ure po iztisu placente.

 

VODSTVO PORODA

Sprejem porodnice:

– anamneza ( kdaj so se začeli popadki, kako pogosti so, ali je odtekla plodovnica), vpisovanje v dokumentacijo

– tehtanje, merjenje vitalnih funkcij, urin za preiskave

-higienska oskrba:  tuširanje, preoblačenje, britje zunanjega spolovila, čistilna klizma (ne kadar je porod preveč napredoval ali če porodnica krvavi)

-CTG (kardiotokografija)

-pregled porodnice (ginekolog)

-namestitev v porodno sobo

 

V prvi porodni dobi je potrebno porodnici nadzorovati vitalne funkcije, zavest, splošni pregled, plodove srčne utripe ( na 15 minut),  popadke (jakost, pogostost, trajanje), jajčni mehur, plodovnico, maternično ustje (odpiranje), vodilni plodov del,  izvajati anogenitalno nego, ustno nego, ter dajati predpisana zdravila. Vse beležimo.Skrbimo, da je porodnici udobno, jo vzpodbujamo k pravilnemu dihanju in sproščanju, nekaterim ugaja masaža v predelu križa za katero lahko poskrbi partner. Vsako uro naj poskuša urinirati v nočno posodo.

 

Sodelovanje porodnice:

Dokler jajčni mehur ne poči, lahko hodi, potem naj leži v udobnem položaju na levem ali na desnem boku. V začetku naj diha trebušno, kasneje plitvo prsno, v odmorih med popadki naj se poskuša čim bolj sprostiti, naj počiva.

[wp_ad_camp_1]

 

V drugi porodni dobi se popadkom pridruži še trebušni pritisk.Porodnico pozivamo, da pravilno pritiska ( ne prezgodaj). Nadzorujemo plodove srčne utripe po vsakem popadku.Pripravimo se na iztis ploda. Ko se v globini nožnice pojavi vodilni plodov del, porodnico umijemo, nadenemo sterilne rokavice in pomagamo pri porajanju ploda.

 

Sodelovanje porodnice:

Ob popadku se porodnica prime pod koleni, globoko zajame sapo, jo zadrži, zapre oči, glavo skloni na prsni koš in močno pritisne, kot bi hotela na blato. V pavzi med popadki naj počiva.

Med porajanjem glavice varujemo presredek in vodimo glavico. Plod porodimo najprej s pritiskom navzdol, da se porodi zgornja ramica, nato pa s pritiskom navzgor porodimo še spodnjo ramico in ves plod.  Pomembno je varovanje presredka, če ta ni dovolj elastičen je potrebno narediti epizitomijo. Po iztisu ploda je potrebno oskrbeti novorojenčka.(drenažni položaj, zapestnica,ocena po Abgarju, prevez, prerez popkovnice, dokončna oskrba novorojenčka, prvi podoj).

 

Glavni namen vodenja tretje porodne dobe je preprečiti  vsako nepotrebno izgubo krvi pri ločitvi placente in praznjenju uterusa. Zato je potrebno natančno pregledati placento in jajčne ovoje.Ko je posteljica ločena je maternica sploščena in sega nad popek.

 

Tudi v četrti porodni dobi mora biti porodnica pod stalnim nadzorom. Potrebno ji je narediti anogenitalno nego, oskrbeti epiziotomijsko rano ali morebitne raztrganine, kontrolirati maternico, ki mora biti trda, nadzorovati vitalne funkcije, njeno splošno stanje, izprazniti mora sečni mehur. Pustimo jo počivati in jo toplo pokrijem

Leave a comment