RTG, CT, ULTRAZVOK, MRI pri otroku

CT=računalniška tomografija

–       Vrsta medicinskega slikanja, ki slika po plasteh dela telesa oz. celega telesa.

–       Prva sodobna metoda slikanja možganov.

–       Posnamemo večje število rentgenskih posnetkov iz različnih zornih kotov in s pomočjo računalniške konstrukcije iz niza slik nato sestavimo tridimenzionalno sliko.

–       Več sevanja kot pri klasičnem rtg slikanju.

–       Najpogosteje za diagnostiko možganov, pljuč, ledvic, kosti, prebavil,…

Priprava:

Otrokom in staršem razložimo postopek. Otroku povemo, da je ta postopek neboleč, naj le mirno in pridno leži na boki (ali hrbtu ) v posebni postelji, ko bo prišel v CT cev. Lahko ga zaščitimo z zaščitnimi sredstvi ( rokavice, predpasniki, pokrivala ). Med izvedbo otrok na miru leži na postelji. S pomočjo računalnika dobimo sliko v tankih plasteh. Postopek traja od 15 min do 1 ure ( ponekod tudi več ). Po končani preiskavi staršem naročimo, da naj otroka nekaj časa opazujejo.

UZ=ultrazvok, ehosonografija

–       Diagnostična in terapevtska preiskava.

–       Enostavna, brez bolečin, ni nevarna ( ne vsebuje nobenega sevanja ).

–       Deluje na osnovi zvočnega valovanja nad slišno frekvenco ( nad 2000Hz ).

–       Najpogosteje se uporablja za nosečnice, preventivni pregled otroka.

–       Za paciente se najpogosteje uporablja za: ledvice, srce, prostato, trebuh, trebušno slinavko.

–       Pri novorojenčkih se s pomočjo UZ opravi presajalna metoda, s katero se odkriva razvojna displazija ( napačen ali nenormalen razvoj ali rast ) kolkov.

Priprava:

Otroka in starše seznanimo s posegom.

Pri UZ abdomna, jeter in žolčnika mora biti tešč.

Pri UZ mehurja mora popiti 1 liter tekočine.

Izvedba:

Ker ni sevanja lahko starši ostanejo pri otroku in pomagajo pri preiskavi. Otroka držijo in ga pomirijo, pred preiskavo ga poskušajo uspavati. Odkrijemo ga le toliko, kolikor je potrebno za preiskavo. Preiskava traja lahko nekaj minut-1 ure. Kožo nad organom zaradi boljše prevodnosti namažemo s kontaktnim gelom ( boljši stik in drsenje ). Po končani preiskavi obrišemo kontaktni gel, otroka pohvalimo.

MRI=magnetna resonanca

Novejša tehnika preiskovanja notranje zgradbe človeškega telesa, predvsem mehkih tkiv, kot so mišice, notranji organi, žile, vezi in živčni sistem. Uporabljajo se lastnosti magnetnega polja, radijskih valov in računalnika. Deluje brez rentgenskih žarkov, zato jo lahko večkrat uporabimo v kratkem obdobju. Pri otrocih ugotavljamo vedenjske motnje.

Priprava:

Otroka in starše pomirimo in jim razložimo preiskavo. Otrok leži na posebni postelji. Da se počuti bolj varno, je med preiskavo s pomočjo videokamere in mikrofona ves čas v povezavi z medicinskim osebjem. Ni treba biti tešč, ni potrebna posebna prehrana. Preverimo le, da otrok nima na sebi nobenih kovinskih predmetov ( obleka brez gumbov in sponk ). Preiskava lahko traja do 1. Ure, zato otroka pred preiskavo najbolje pripravimo psihično ali ga damo v splošno anestezijo. Opozorimo ga, da se v času preiskave ne sme premikati. Sluh mu zaščitimo s slušalkami.

 

[wp_ad_camp_1]

RTG=rentgensko slikanje

–       Klasična preizkušena in mnogokrat začetna diagnostična metoda.

–       Z rentgenskimi žarki presvetlimo notranje organe, prepuščene žarke registrira fotografska plošča ali fotografski film, ki je na drugi strani telesa.

–       Močnejša je absorbcija-> svetlejša je lisa ( npr. kosti ); manjša absorbcija -> temnejša je lisa ( npr. organi ).

Priprava:

Posebne priprave niso potrebne. Preiskava je neboleča, zaželjeno je le dobro sodelovanje otroka ( dihanje, zadrževanje določenega položaja ). Otroku razložimo postopek. Če je nemiren, gredo lahko na preiskavo z njim tudi starši, le da morajo nositi zaščitna sredstva.

 

Vprašanja za ponavlanje:

  1. Kaj je radiologija ?
  2. Naštej preiskave, ki spadajo pod radiologijo in njihove kratice.
  3. Opiši CT slikanje.
  4. Drugo ime za UZ in kaj z njim delamo pri novorojenčkih?
  5. Priprava otroka na MRI.
  6. Opiši celotno RTG slikanje.

Leave a comment