Preveza rane

Sterilen aseptičen postopek. Uporabljamo obvezilni material. Tekočine, i jih uporabljamo so: NaCl, RL, H2O2 (po uporabi speremo z NaCl), H2O.

SEPTIČNE RANE= so tiste, ki v P.P. niso bile pravilno oskrbljene in tudi kemijsko zdravljenje ni bilo opravljeno v predvidevnem času. Operativne rane, ki so jih naknadno inficirali in rane, ki so bile posledice operativnega posega na delu telesa: absces.

PODALJŠANO CELJENJE= poleg lokalnih faktorjev celjenje še splošni faktorji- Hipovitaminoza.

NAČELA:

–       Suhe in čiste rane se prevezujejo.

–       Aseptične rane; čistimo s tamponom in ga uporabimo samo za en potegljaj. Za celotno rano potrebujemo 3-6 tamponov.

–       Scemorujoče rane čistimo po določenem postopku.

–       Upoštevamo zaporedje prevezovanja po oddelkih (najprej aseptičen nato septičen).

–       Rane okužene s psendonanosom, prevežemo šele ko smo opravili vse ostale preveze; uporabljene predmete pa razkužujemo posebej.

–       Drenirana rana- je cevka, ki jo vstavi kirurg med operativnim posegom in služi odvajanju krvi in sekretov iz rane.

–       Drenaža z vrečko (podlaga prostega pada).

–       Vakuumska drenaža ali sukcija.

Uporabljamo redon steklenico (količino v določenem času in čas).

–       Hlajenje rane (hladilna vrečka) pred uporabo razkužimo in oblečemo v bombažno tkanino. Določimo čas delovanja. Po končanem postopku ocenimo izgled rane in počutje bolnika. Obkladke na rane. Pri obkladkih upoštevamo, kot prevezo rane, tekočina je RL in gaza, ki je namočena, pokrijemo s posebnim filmom ( tegaderm,…).

–       RZP- razjeda zaradi pritiska=dekubitus=preležanina. To je okvara tkiva v različnem obsegu in sicer lahko je, kot odrgnina ali globoka rana.

Leave a comment