Moški spolni organi

Notranje spolovilo je sestavljeno iz:

-moda (testisi)

-nadmodek (epididimis)

-semenske cevčice ali kanalčki (tubuli semnifieri)

-semenovod (ductus deferens)

 

Zunanje spolovilo je iz:

-mošnje (scrotum)

-spolni ud (penis)

 

Moda (testisi)

Moda je parna žleza jajčaste oblike, dolga približno 4 cm in široka 2.5 cm. Ležijo v mošnji ali modniku (scrotum). Modo je prvotno zasnovano v trebušni votlini v predelu ledvic. V embrionalnem obdobju se modo iz trebušne votline skozi dimeljski kanal spusti v modnik (descensus testis). Moda pokriva vezivna kapsula (tunica albuginea), iz katere radialno proti sredini izhajajo številni pretini. Ti jih delijo na številne režnje. V kapsuli in pretinih, ki so opora organa, so žile in živci. V notranjosti moda, zgrajenega iz režnjev in rahlega veziva, so številne semenske cevčice ali kanalčki (tubuli seminiferi). V steni teh cevčic poteka proces zorenja semenčic (spermatogeneza). Le- te se spustijo v nadmodek (epididimis). Med semenskimi kanalčki so endokrine celice, ki izločajo testosteron.

 

Semenovod (ductus deferens)

Iz epididimisa vodi semenovod (ductus deferens). Ta je obdan z vezivom, gladkim mišičjem, žilami in živci in gre skozi dimeljski kanal preko zunanje stene sečnega mehurja v medenično ovtlino. Odpira se v ejakulacijski vod, ki skozi obsečnico poteka v sečnico. Semenski vrečki ali semenjak  (vesiculae seminales) in obsečnica (prostata) izločajo semensko tekočino v ejakulacijski vod. Skupaj s spermiji se iz semenovoda sestavlja spermo ali seme, ki se pri ejakulaciji (izbrizgavanju) izliva v sečnico. Ob ejakulaciji se izloči 3 do 5 ml sperme. Ta v 1 ml vsebuje približno 100 milijonov spermijev.

 

Sečnica (urethre)

Je tanka cev, skozi katero urin zaradi peristaltike prehaja iz mehurja navzven. Na prehodu mehurja v sečnico je notranji sfinkter sečnice (sphincter urethrae internus), ki je pod nehoteno živčno kontrolo. Kadar ne odvajamo urina je zaprt. Drugi sfinkter je zunanji sfinkter sečnice ( sphincter urethrae externus), ki je pod hoteno živčno kontrolo. Leži na ravni medeničnega dna. Pri moških je sečnica dolga 20 cm in ima 3 dele. Prostatični (obsečniški), membranozni in spongiozni ali penilni del. Na vrhu penisa se odpira navzven. Ima funkcijo odvajanja in je pot, po kateri se sperma izliva iz telesa. V sečnico se izliva tudi sekret bulbouretralnih žlez, ki pred ejakulacijo semena vlaži sluznico sečnice.

 

[wp_ad_camp_1]

Mošnja (scrotum)

Je kožna vreča, v kateri so moda (testisi). Mošnja ima pomembno nalogo pri uravnavanju temperature v testisih. Ta je približno 3 stopinje nižja od telesne temperature. Na ta način je zagotovljeno normalno nastajanje spermijev (spermatogneza).

 

Spolni ud (penis)

Po njem se po spolnem občevanju sperma izlije v žensko spolovilo. Spolni ud sestavljajo koža in podkožje, tri becila in sečnica. Koža je razstegljiva in pomična, podkožje pa je rahlo. Brecila so zgrajena iz erektivnega in gobastega tkiva ter obdana s trdo vezivno ovojnico. Pri spolni vzburjenosti se gobasto tkivo napolni s krvjo. Nastane erekcija in spolni ud otrdi. Spredaj je razširjeno v glavico (glans penis). Na vrhu glavice je zunanje izvodilo sečnice. Ob vratu glavice (collum glandis) le- to pokriva kožna guba prepucij.

Leave a comment