Ginekologija – srednja zdravstvena šola

 1. 1.    Koliko časa traja nosečnost ?

ü  Nosečnost traja povprečno 280 dni/40 tednov/ 10 lunarnih mesecev/9 koledarskih mesecev in 7 dni.

 

 1. 2.    Na katere načine se določi rok poroda ?

Nageljeva formula: prvemu dnevu zadnjega mesečnega perila  prištejemo eno leto in 7 dni ter odštejemo 3 mesece.

Po plodovem gibanju: prvorodka prvič začuti plodovo gibanje po 2 tednu nosečnosti, mnogorodka pa že po 18 tednu.

Z ultrazvokom

Z znanilci poroda: izbočen popek, povešen trebuh, plod se umiri, izloči se sluzav čep.

 1. 3.    Naštej zanesljiva nosečniška znamenja

večanje trebuha, nosečnostne pege, zelo zgodaj nosečnost ugotovimo z nosečnostnimi testi.

 

 1. 4.    Kaj zajema anamneza nosečnice ?

osebni podatki, družinska anamneza, podatki o otroških in kasnejših obolenjih, podatki o mesečnem perilu, podatki o prejšnjih nosečnostih in porodih.

 

 1. Kdaj poslušamo plodove srčne utripe? Kakšna je normalna frekvenca ?

–       Normalna frekvenca je od 120-60 utripov/min

–       Običajno je poslušanje po 27 tednu nosečnosti

 

 1. 6.    Opiši prehrano nosečnice !

–       S pravilno prehrano nosečnica sebi in plodu dovaja vse sestavine, ki so potrebne za obnovo, rast in razvoj organizma.

 

–       Zaradi nepravilne prehrane  LAHKO PRIDE DO SPONTANEGA SPLAVA PREDČASNEGA PORODA, SLABŠE ODPORNOSTI OTROKA PRED INFEKCIJAMI !

–       PREHRANA NAJ BO RAZNOVRSTNA, KVALITETNA IN SVEŽA BOGATA Z beljakovinami in vitamini. KALORIČNA VREDNOST DNEVNO ZAUŽITE HRANE NAJ BO 2500- 3000kcal.BOGATA Z BELJAKOVINAMI(MESO, MLEKO, JAJCA SIR). OGLJIKOVI HIDRATI, OMEJITI SLADKARIJE !!

–       HRANA BOGATA S Ca IN P(MLEKO), PRIPOROČENO JE UŽIVATI  morske ribe ( jod) , hrana bogata z železom meso , rumenjak, rdeča pesa, regrat, veliko tekočine ( voda, manj sladek čaj ) .IZOGIBATI SE MORA MAŠČOBAM, slani hrani, KONZRVIRANI HRANI, z ostrimi začimbami, izogibati se mora ŽIVIL, KI NAPENJAJO, opustitev razvad.

 

 1. 7.    Kaj so GESTOZE ? Naštej jih…

–       So težave v nosečnosti: (razširjene vene na spodnjih okončinah, zgaga, oteženo dihanje)

 

 1. 8.    Kaj so EPH GESTOZE ?

–       Pojavijo se po 24 .tednu nosečnosti, ime je po začetnih črkah simptomov e- edemi ( noge, prsti na rokah, abdomen, vulva, lica ), p- Proteinurija, h- Hipertenzija.

–       Kadar so prisotni glavoboli, motnje vida, iskrenje pred očmi, je krvni pritisk zelo povečan, to stanje imenujemo preklampsija ali grozeča eklampsija, ki lahko zelo hitro privede do eklampsije ( porodna božjast) .To je zelo nevarno obolenje, ki lahko nastopi v nosečnosti, med porodom, lahko pa tudi po porodu. Za to obolenje so značilni napadi krčev v celem telesu. Vse EPH gestoze je potrebno zdraviti ( dieta, počitek, zdravila ) .

 

 

 1. 9.    Razlikuj med preklamsijo in eklamsijo !

–       Kadar so prisotni glavoboli, motnje vida, iskrenje pred očmi, je krvni pritisk zelo povečan, to stanje imenujemo preklampsija ali grozeča eklampsija, ki lahko zelo hitro privede do eklampsije ( porodna božjast).

 

10Katera so nevarna znamenja pri katerih mora nosečnica takoj k zdravniku !

–       Krvavitev iz nožnice, nenadno odtekanje plodovnice, motnje vida, močan ali trajen glavobol, hitro naraščanje temperature, krči in popadki, močne bolečine v križu in trebuhu, otekle noge, lica, veke, roke, če dalj časa ne čuti plodovega gibanja, mrzlica in povišana telesna temperatura.

11Kdaj mora nosečnica v porodnišnico ?

–       Prvorodke: ko so redni popadki na 5 min če živi blizu, če živi daleč,  so redni popadki na 10 minut.

–       Mnogorodke: ko so redni popadki na 10-15 minut, če je počil jajčni mehur in je odtekla plodovnica, če se pojavi krvava sluz, če se popadki na pojavijo teden po roku poroda.

 

12Naštej vzroke krvavitev v 1. In 2. Polovici nosečnosti!

 

–       V 1.-splav, sneti (mole) , izven maternična nosečnost, polip, eritroplakija, karcinom maternice, bolečine v spodnjem delu trebuha, tipanje rezistence v predelu materničnih priveskov.

–       V 2- Prezgodnja ločitev placente, spodaj ležeča placenta, raztrgana maternica, polip, karcinom maternice.

 

13Opiši vse 3 sneti ali mole

 

–       1. krvna snet:

Jajce se v prvih mesecih nosečnosti loči od maternice, plod odmre, tkivo jajca se prepoji s krvjo, tkivo degenerira

 

–       2. masna snet

če se krvna snet ne izloči, tkivo jajca preraste z vezivom in postane po trdoti in videzu podobno mesu.

 

–       3. mehurčasta snet

Na placenti nastanejo mehurčki napolnjeni s tekočino, ki lahko zapolnijo notranjost maternice. Zarodek ne dobi dovolj kisika in hrane zato odmre in kasneje celo izgine

 

14.Kdaj pride do izvenmaternične nosečnosti?  In znaki !

–       oplojeno jajčece se ugnezdi zunaj maternične votline v jajcevodu, na jajčniku, na trb. Mreni, v materničnem vratu.

 

–       Znaki : simptomi nosečnosti, krvavitev, bolečine v spodnjem delu trebuha.

 

 1. 15.   Kaj je placenta previa? Znaki in komplikacije!

–       Je spodaj ležeča posteljica. Oplojeno jajčece se ugrezni v spodnjem delu maternične votline, na tem mestu se razvije posteljica, ki pa lahko : povsem prekrije notranje ustje kanala materničnega vratu, delno prekrije notranje ustje kanala materničnega vratu.  Pojavi se močna krvavitev, hitra je diagnostika z ultrazvokom. Komplikacije: infekcije, zračna embolija, embolija s plodovnico, porodi po naravni poti so rizični, zato najpogosteje naredijo carski rez.

 

 1. 16.  Kaj je abruptio placentae? Znaki in vzroki!  

–       Je prezgodnja ločitev posteljice. Normalno se posteljica loči od stene maternice v 3 porodni dobi, ko je plod že porojen, o prezgodnji ločitvi govorimo takrat , ko se posteljica loči :  že v nosečnosti, v 1. Porodi dobi, v 2. Porodni dobi. Znaki : močna krvavitev, ki je lahko notranja ali zunanja, napeta povečana ali trda in boleča maternica, prenehajo plodovi srčni utripi, ne čuti vrč plodovih gibov. Vzroki: gestoze, povišan RR, poškodbe trebuha, grobo potiskanje na maternico med porodom, po rojstvu prvega dojenčka.

–        Pri hudih oblikah je potrebno nosečnost končati s carskim rezom, s pospešitvijo ploda, vaginalnim operativnim porodom.

[wp_ad_camp_1]

 

 1. 17.  Razdelitev ploda glede na čas trajanja nosečnosti !

–       pravočasen porod- po 37 do 42. Teden, prezgodnji porod pred 37. Tednom, predčasen porod- pred 28. Tednom, zakasnel porod- po 42. Tednu.

 

 1. 18.  Opiši  1. Porodno dobo !

–       traja od  rednih popadkov na 5 minut do popolnega odprtja. Naloge babice:  merjenje vitalnih funkcij, kontrola zavesti in splošen pregled porodnice, kontrola plodovih srčnih utripov, kontrola popadkov, kontrola jajčnega mehurja in plodovnice, kontrola materničnega ustja, kontrola vodilnega plodovega dela, kontrola sečnega mehurja in danke, prehrana, izvaja anogenitalno nego, ustna nega, daje predpisana zdravila.

 

 1. 19.  Druga porodna doba!

!Doba iztisa. Traja od poporodnega odprtja materničnega ustja do iztisa ploda. V tej porodni dobi se popadkom pridruži še trebušni pritisk, ki poveča iztisno silo, ki je potrebna za iztis ploda. V tej dobi je potrebno varovati presredek, ko se porodi plod je novorojenčka potrebno oskrbeti.

 1. 20.  Tretja porodna doba!

–       Poporodno dobo !  placentarna doba. Traja od iztisa ploda do iztisa placente. Placento je potrebno natančno pregledati. Če se placenta ni izročila v celoti je potrebno narediti iztipanje in luščenje.

 

 1. 21.  Četrta porodna doba!

–       Traja od iztis PLACENTE ŠE 3 URE. Porodnica pod stalnim nadzorom, pregled mehke porodne poti, anonitalna nega. Leži na hrbtu z prekrižanimi nogami, kontrola uterusa, sečnega mehurja, splošnega staja, merjenje vitalnih funkcij.

 

 1. 22.  Kaj je PURPERI ?

–       Poporodna doba je obdobje po porodu v katerem izginejo spremembe, ki so nastale v času nosečnosti in poroda. Začne se 3 ure po izločitvi placente. Delimo jo na : ožje poporodno obdobje, ki traja 9 dni, širše poporodno obdobje, ki traja 6-8 tednov.

–       Značilni so 3 procesi: involucijski procesi so najizrazitejši na maternici, procesi celjenja- znak celjenja rane je izcedek iz maternica- poporodna čišča, nastop laktacije in njeno vzdrževanje, vzpostavljaje ovarijske aktivnosti.

 

 1. 23.  Kako spremljamo vitalne znake pri purperi ?

–       Temperaturo  in pulz merimo 2x na dan, temperatura zdrave otročnice se dvigne do 37, 2 , vsaka višja temperatura je patološka ( bolezenska ). Pulz mora biti normalen, krvni pritisk je lahko po porodu nekoliko povišan, kasneje se normalizira.

 1. 24.  Kako se maternica po porodu krči ?

 

–       Takoj po porodu se začne maternica krčit, lego in stanje maternice nadziramo z otipavanjem, prvi dan po porodu sega vrh maternice približno  višino popka, potem se krči približno za 1 cm na dan. Za simfizo izgine, polno črevo in poln sečni mehur ovira krčenje maternice, dojenje pa krčenje maternice pospešuje.

 

 1. 25.  Kaj je LOHIJA ? In opiši njeno spreminjanje !

 

–       Je poporodna čišča. Je izcedek iz materničnega telesa in je znak čiščenja maternične sluznice, čišča iz materničnega telesa nima bakterij. Kontaminira se v cerviksu in nožnici kje so prisotni streptokoki in stafilokoki, kvaliteta čišče se v poporodnem obdobju spreminja , opazujemo barvo, količino on vonj čiše.

–       Količina čiše se razlikuje od dneva pa tudi individualno od žene do žene, vonj po trohnobi opozarja na infekcijo.

–        1 in 2. Dan je čišča krvava s krvavimi strdki, 3.in 4. Dan je rdeča, 5. In 6. Dan je rjava, 7. In 8. Dan je rumena po devetem dnevu je bela, izcedek je normalen po 3 do  tednih po porodu.

 1. 26.  Opiši zn epizotomijske rane, ki se celi per primem in per sekundem!

 

–       Epizotomija je prerez presredka, ki ga je potrebno prerezati, kadar ni dovolj elastičen in je nevarno, da se bo ratrgal. Kadar se rana celi per priman ni potrebno nobenega zdravljenja potrebna je le dobra higiena  i rana mora biti vedno čista in suha.

–       V primeru nepravilnosti celjenja se rana celi per  sekundam je poleg dobre higiene potrebno ravnati po zdr. navodilu.

 

 1. 27.  Opisi prehrano nosečnice !

–       Kalorična vrednost hrane naj bo 3000 kcal na dan. Hrana naj bo raznovrstna in kvalitetna, bogata z beljakovinami, vitamini, minerali. Uživa naj sadje in zelenjavo, prve 2 dni kuhano kasneje surovo.

–        Priporoča se da pije mleko, ker vsebuje poleg beljakovin tudi minerale( Ca,P) in vitamine ( A,B,C,D,E). pije naj veliko, najmanj 3 litre na dan ( naravni sokovi, kompoti, čaji) .

–       Izogiba naj se mastne začinjene, kisle, pretirano slane, ter živil, ki napenjajo.

–       Odsvetujemo pitje alkohola, prave kave in pravega čaja.

Leave a comment