Zdravstvena nega otroka izrazi in bistvo

Izrazi pri obolenjih dihal in ušes:

RINITIS – vnetje nosne sluznice (nahod)

FARINGITIS –  vnetje sluznice žrela

TONZILITIS – vnetje nebnic, mandeljnov (angina)

TRAHEITIS – vnetje sapnika

BRONHITIS – vnetje sapnic

BRONHIOLITIS – vnetje končnih vejic sapnic

PNEVMONIA – vnetje pljučnih mešičkov (pljučnica)

OTITIS MEDIA – vnetje srednjega ušesa

Izrazi pri obolenjih sečil:

URETRITIS – vnetje sečnice

CISTITIS – vnetje sečnega mehurja

PIELITIS – vnetje ledvičnih čašic in ledvičnega meha

NEFRITIS – vnetje ledvic

Pri kateri bolezni se pojavlja ekspiratorni stridor?

Pri astmi.

Kakšna je pomoč pri kašlju?

Odvisna je od vrste kašlja. Ob suhem dražečem kašlju otroka pomirimo, ob produktivnem pa ga vzpodbujamo k izkašljevanju. Kašelj opazujemo, ocenimo vrsto in dokumentiramo. Kašelj označimo z določenim simbolom glede na standard oddelka.

Kakšna je optimalna mikroklima?

… zagotavlja primerno temperaturo v prostoru, ki naj bo okoli 20°C, in 70-80% vlage v zraku. Suh in topel zrak namreč izsuši dihalne poti, draži sluznico in sili otroka h kašljanju. Primarno mikroklimo zagotovimo s klimatskimi napravami, z večkratnim prezračevanjem prostorov (okna odpiramo le takrat, kadar otroka ni zraven), s polaganjem mokrih tkanin ali posod z vodo na radiatorje (tkanine ali posode pogosto menjavamo).

Gibanje in ustrezna lega otroka pri pljučnici!?

Otroka položimo v bočni položaj s skrčenimi nogami, da se ne sprostijo trebušne mišice in se zmanjša bolečina v trebuhu. Otroku dvignemo ležišče posteljice za 60°, menjavamo položaje (levi bok, hrbet, desni bok) in ga pogosto pestujemo.

Kako se kaže bronhialna astma – znaki?!

Kadar je otrok v stiku z alergenom, se pojavlja ponavljajoč se, trdovraten, krčevit kašelj s piskanjem v prsih, ki lahko povzroči bruhanje goste sluzi, ki jo otrok požira. Tipičen napad kašlja se začne s suhim, dražečim kašljem, ki mu sledijo dispnoa, ter občutek piskanja v prsih in dušenje. Ob izdihu se sliši piskanje in žvižganje. Nasičenost hemoglobina s kisikom je manjša od 95%. Dihanje je pospešeno, kažejo se znaki dihalne stiske. Otrok je zaradi napada kašlja in otežkočenega dihanja utrujen, prestrašen in vznemirjen ter se težko pogovarja. Opazimo lahko še bledico, potenje in tudi cianozo.

Znaki pri OTITIS MEDIA – simptomi?!

Vnetje srednjega ušesa spremljata kljuvajoča bolečina in visoka temperatura. Pri dojenčkih in majhnih otrocih ne opazimo tipičnih znakov bolezni. V ospredju so splošni znaki: razdražljivost, nemir, dojenčki odklanjajo dojenje in hranjenje po steklenički, ker pri sesanju čutijo močne bolečine v ušesu. Opazimo tudi kihanje, kašljanje in vnete oči, lahko tudi gnojni izcedek iz ušesa. Zaradi bolečine otroci pogosto z rokami segajo po ušesih.

Najpogostejša vzroka obolenja sečil?

Okužbe sečil lahko nastanejo z vstopom bakterij skozi zunanje ustje sečnice in se širijo po sečilih navzgor, to nastane zaradi nezadostne in nepravilne intimne nege. Sečila se lahko okužijo tudi hematogeno.

Simptomi, ki se pojavljajo pri dojenčkih pri obolenjih sečil?

Pri novorojenčkih se lahko pojavi prikrita bakteriurija ali tudi smrtno nevarna septikemija. Neznačilni simptomi so: povišana telesna temperatura, slabo napredovanje, neješčnost, bruhanje, driska, razdražljivost, bledica, cianoza.

Kaj nam pove preiskava URICULT?

Pri odraslih otrocih prestrežemo srednji curek, začetnega zavržemo. Pri dojenčkid odvzamemo urin z urinsko vrečko ali MOB urinski vrečko. Uricult omogoča določitev skupnega števila bakržterij v urinu ter njihovo razlikovanje po Gramu.

Kako pripravimo dojenčka na Sanford?

Najprej opravimo anogenitalno nego, nato pa spolovilo umijemo še po aseptični metodi. Če po 45-60 min otrok še ni uriniral, postopek ponovimo. Izločeni urin nalijemo v posodo za preiskavo po Sanfordu, ali pa testno ploščico Uriculta pomočimo v urin, izpolnimo nalepko, ki jo nalepimo na epruveto, napišemo napotnico in vse skupaj odpošljemo v laboratorij.

Oblačenje in osebna higiena otroka pri akutnem vnetju ledvic!

Otroka moramo toplo oblačiti. Po potrebi ga pokrivamo in mu tako zagotovimo, da ga telo ne ohlaja.

Osebna nega: opazujemo prisotnost otekline na vekah, zabuhlost obraza in morebitne znake beležimo. Če se poti, opravimo osebno higieno, kožo dobro osušimo in otroka primerno toplo oblečemo.

Negovalni problemi pri akutnem vnetju ledvic!

Zvišana telesna temperatura; nezadostna prehrana; spremenjena funkcija črevesja – driska; primanjkljaj telesnih tekočin; slabo napredovanje v telesnem razvoju; zadrževanje telesnih tekočin, otekline okoli oči; spremembe kože – bledica, cianoza; bolečina v trebuhu; mirovanje zaradi splošne oslabelosti; spremembe pri uriniranju; možnost infekcije z MO; pomanjkanje znanja staršev o zdr. negi pri obolenjih sečil.

[wp_ad_camp_1]

Razloži izraze:

POLIURIJA – izločanje velikih količin urina

MIKCIJA – mokrenje, uriniranje

DIUREZA – nastajanje in izločanje seča

OLIGURIJA – izločanje malih količin seča

BAKTERIURIJA – prisotnost bakterij v urinu

LEVKOCITOPENIJA – zmanjšanje števila belih krvničk (levkocitov) v krvi

Virusi, ki povzročajo nahod!

Povzročajo: rinovirusi, koronavirusi, respiratorni sincisijski virusi, virusi parainfluence, virusi gripe.

Prehranjevanje in pitje pri otroku z angino!

Jezik otroka z streptokokno angino je obložen, kasneje se lušči in je malinast. Ker otrok odklanja hrano zaradi bolečin pri požiranju, mu ponudimo tekočo, kašasto ali mehkejšo hrano večkrat dnevno v majhnih količinah. Vzpodbujamo ga k pitju tekočine (čaja) in tako preprečujemo morebitno izsušitev.

Kaj je bronhialna astma?

Sodi k alergijskim obolenjem. Je kronično vnetje bronhijev. Zaradi vnetja so bronhiji zadebeljeni, njihova propustnost se zmanjša . Vnetje bronhijev povzroča povečano nastajanje sluzi, ki se nabira v bronhijih in jih maši. Bistvena posebnost astme je, da se zaradi številnih dejavnikov skrčijo gladke mišice, ki obdajajo bronhije (posledica je slabša prehodnost bronhijev).

Povzročitelji astme!

Genske spremembe, različne vrste alergenov (pelod, pršice, plesni, dlake hišnih živali, mleko, jajce), dim, močan vonj, plini, hladen zrak, fizični napori, sprememba vremena in psihični dejavniki.

ZN pri TBC!

Ugotavljanje potreb po zdr. negi: zvišana telesna temperatura; nezadostna prehrana; možnost širjenja infekcije s kašljem, govorjenjem in kihanjem; pomanjkanje znanja staršev o zdr. negi pri tuberkulozi.

ZN pri vnetju ušes!

Ugotavljanje potreb po zdr. negi: bolečina v ušesu; zvišana telesna temperatura; nezadostna prehrana; pomanjkanje znanja staršev o zdr. negi in lajšanju bolečin v ušesih.

Leave a comment