Zdravstvena nega bolnika z okužbami črevesja

NEGOVALNE DIAGNOZE:

–       Diareja,

–       Dehidracija,

–       Hipertermija,

–       Kolike (bolečine v trebuhu),

–       Navzea (slabost),

–       Nevarnost aspiracije,

–       Nevarnost infekcije,

–       RZP (preležanine),

–       Neuravnovešena prehrana,

–       Strah,

–       Pomankljivo znanje,

–       Bolečine ob anusu,

–       Porušeno dostojanstvo.

 

CILJI ZDRAVSTVENE NEGE:

–       Preprečiti prenos okužbe,

–       Dobro hidriran bolnik,

–       Pomirjen in zadovoljen bolnik,

–       Čist in urejen bolnik,

–       Primerno hranjen bolnik,

–       Normotermija,

–       Brez bolečin,

–       O okužbah poučen in dobro osveščen bolnik in svojci.

 

AKTIVNOSTI ZDRAVSTVENE NEGE (življenjske aktivnosti):

–       PREHRANJEVANJE IN PITJE= Dieta ni potrebna, absorbcija vseh sestavin hrane je normalna, hrana naj bo lahko prebavljiva, nemastna in nezačinjena, pri odraslih omejimo sladkor, dojenje nadaljujemo (pri dojenčku). Priporočamo slano mesno juho, belo meso, sadje, zelenjavo in probiotične mlečne izdelke, izdelke, ki vzpodbujajo žejo. Nadomeščamo tekočino in elektrolite, vzpodbujamo bolnika k pitju, po bruhanju obvezno tekočina po žlički, odsvetujemo gazirane pijače, ker napihujejo. Veliko vlogo ima oralna tekočina, pri bolnikih, ki so zelo izsušeni jo uvajamo paranteralno v obliki infuzije. Hrana mora biti pravilno termično obdelana. Otroci v prvem letu ne smejo medu zaradi nastanka Botulizma. Bolniki s Hepatitisom A in E ne potrebujejo dodatne diete. Bolniki se morajo dnevno tehtati, beležiti zaužito hrano in tekočino.

[wp_ad_camp_1]

–       GIBANJE IN USTREZNA LEGA= Naj počivajo, ustrezen položaj pri bruhanju, enoposteljna soba s sanitarijami za tiste, ki imajo slabo osebno higieno in velikokrat odvajajo, kontaktna soba za bolnika z Clostridium Diffecile, šigelami, rotavirusi, inkontinentne okužbe, z enterohemoragično Escherichio coli. Priporočljiva je kontaktna izolacija, odpornim proti Vankomicinu.

–       OBLAČENJE IN SLAČENJE= Perilo menjamo dnevno in po potrebi je pravilno ravnanje-> v primeru izločkov (rokavice).

–       IZLOČANJE IN ODVAJANJE= Nadzor nad frekvenco izločenega blata, makroskopski pregledi, konzistenca, barva, količina primesi. Beležimo in spremljamo, opazujemo, beležimo težave ob izločanju, blato za preiskave, nočne posode čistimo in razkužujemo ob termodezinfektorju.

–       OSEBNA HIGIENA= Temeljita, poostrena osebna higiena in prav tako ustna nega. 1x dnevno kopanje, tuširanje, poostrena anogenitalna nega, ob vsakem uriniranju in odvajanju mažemo s kremami, uporaba vlažilnih robčkov ni priporočljiva. Nevarnost RZP-ja-> preventivni ukrepi takoj!

–       VZDRŽEVANJE NORMALNE TELESNE TEMPERATURE= Merimo, beležimo in po potrebi znižujemo.

–       IZOGIBANJE NEVARNOSTIM V OKOLJU= Preprečevanje prenosa okužbe, razkužujemo in umivamo si roke, uporabljamo zaščitne rokavice, predpasnike, po odpustu vse počistimo in razkužimo.

–       ODNOS Z LJUDMI IN IZRAŽANJE ČUSTEV= Seznanimo bolnika z boleznijo, ga pomirimo, ustrezna komunikacija, prestrašenega bolnika pomirimo.

–       UČENJE IN PRIDOBIVANJE NA ZNANJU= Poučimo bolnika o prenosu okužb, o preprečevanju, naučimo ga pravilne higiene, poučimo o pomenu dehidracije, poučimo tudi svojce, razložimo pomen cepljenja proti Hepatitisu A in E.

–       DRUGE NEGOVALNE INTERVENCIJE= Po naročilu zdravnika odvzem blata za mikrobiološke in druge preiskave, dajemo predpisana zdravila.

Leave a comment