Tumorji ženskih spolovil

Beseda tumor pomeni zadebelitev ali zatrdlina in je posledica nenadzorovane rasti celic v telesu. Tumorji so lahko pravi, kar pomeni, da jih tvorijo preveč razmnožene celice in nepravi (ciste), ki so nastali zaradi kopičenja sekreta, krvi ali drugačne tekočine.

Prave (solidne) tumorje delimo na:

  • benigne (neškodljive), ki so dobro omejeni in ne tvorijo metastaz
  • maligne (škodljive), ki so slabo omejeni, se vraščajo v tkiva, katerega uničujejo, tvorijo metastaze v oddaljenih organih (jetra, kosti,…) in povzročijo smrt, če ga ne zdravimo

Najpogostejši benigni tumorji ženskih spolovil:

Ciste Bartholinijeve žleze

Nastane, če se zamaši izvodilo in sekret zastaja v sami žlezi. Je neboleča zatrdlina, ki se lahko okuži in nastane absces. Oboje se zdravi operativno.

Miomi na maternici

Vzrokov za nastanek še ne poznajo. Najpogostejše težave pri miomih so krvavitve, občutek pritiska v trebušni votlini, bolečine. Miome zdravimo operativno ali hormonsko, če povzročajo težave.

Tumorji na jajčniku

Na jajčniku ločimo solidne in cistične tumorje. Pri cistah se v že obstoječi votlini nabira tekočina. Komplikacije, ki lahko nastanejo so: maligna preobrazba, pritisk tumorja na sosednje organe, razpok tumorja in razlitje tekočine, infekcija in razpad. Zdravljenje je operativno.

Najpogostejši maligni tumorji ženskih spolovil

Rak materničnega vratu (carcinoma cervicis uteri)

Znaki: izcedek iz nožnice, kontaktne krvavitve ob spolnem odnosu. Kasnejše so bolečine, izvenciklične krvavitve, uhajanje vode ali blata, smrdeč izcedek, kaheksija.

Preiskave: ginekološki pregled, citološka preiskava brisa materničnega vratu, histološka preiskava, kolposkopija.

Zdravljenje: operativno, obsevanje, kemoterapija.

Najbolj pomembno je pravočasno odkritje bolezni. Ženska naj hodi vsaj enkrat letno na ginekološke preglede, če ima težave pa še bolj pogosto.

Rak maternične sluznice (carcinoma corpus uteri)

[wp_ad_camp_1]

Znaki: izvenciklične krvavitve, izcedek, bolečine.

Preiskave: frakcionirana abrazija, histeroskopija, histološki pregled sluznice.

Zdravljenje: operativno, obsevanje, kemoterapija.

Maligni tumorji jačnika:

Znaki: dolgo časa je bolezen brez simptomov. Ko se pojavijo so pogosto neznačilni (izguba apetita, bolečine, povečan trebuh zaradi ascitesa, motnje v odvajanju blata in urina).

Preiskave: splošni in ginekološki pregled, tumorski markerji, CT, NMR, histološka preiskava.

Zdravljenje: kirurško, obsevanje, kemoterapija

Leave a comment