Stoma

Je začasna kirurško izoblikovana povezava nekega notranjega organa s površino kože. Črevesna stoma je kirurško narejena odprtina skozi katero črevo izloča svoje izločke. Črevesna stoma je rdečkaste barve, kar pomeni, da je dobro prekrvavljena. V stomi ni živčnih končičev za dotik. Praktično je neobčutljiva, kar moramo vedeti pri oskrbi, ker lahko z grobim umivanjem ranimo izpeljano črevo in povzročimo krvavitev.

ILEOSTOMA= je kirurško izoblikovana odprtina tankega črevesja. Skozi trebušno steno preko katere se izloča vsebina tankega črevesja. Blato je tekoče, ker je debelo črevo izključeno iz prebave in se voda ne reasorbira. Je speljana na desni strani trebušne površine.

KOLEOSTOMA= je kirurško izoblikovana odprtina debelega črevesja skozi trebušno steno. Ločimo jih po anatomskih delih debelega črevesa.

–       COECOSTOMA (cekostoma)= črevo je speljano na spodnji desni strani trebušne votline.

–       TRANSVERSOSTOMA= črevo je speljano na zgornji desni ali levi strani trebušne površine.

–       SIGMOSTOMA= črevo je speljano na spodnji levi strani trebušne površine.

Konsistenca blata je v veliki meri odvisna od tega, kateri del debelega črevesja je bil odstranjen.  ( čim bližje tankemu črevesju ) Črevesna stoma je lahko trajna ali začasna. Pri trajni črevesni stomi sta operativno odstranjeni danka in zadnjik.

Začasna stoma je narejena za določeno obdobje. V tem času je črevo izločen iz prebavnega trakta, zato da se lahko pozdravi.

Menjava kožne podlage in vrečke.

Material, kožna podlaga, vrečka za stomo, krpice ali gaza-za umivanje črevesne stene, topla tekoča voda, nevtralno milo, papirnati merilci, škarje, svinčnik, koš za odpadni material, nesterilne rokavice in razkužilo.

Izvedba:

–       Psihofizična priprava izvajalca,

–       Priprava bolnika ( psihična-fizična ),

–       Priprava prostora ( zagotovimo intimnost ),

–       Higiensko umivanje rok in razkuževanje,

[wp_ad_camp_1]

–       Uporaba nesterilnih rokavic,

–       Umivanje peristaltike kože in črevesne stene,

–       Naredimo pravilno velik izrez odprtine na kožni podlagi,

–       Namestitev novega seta za stome,

–       Umivanje rok in razkuževanje,

–       Dokumentiranje.

Negovalni pripomočki se ob najhujšem času menjajo na 5-7 dni. Pripomočki za nego stome so lahko tudi dvo-delni. Sestavlja ga želatinska obloga z obročkom, na katerega se namesti vrečka. Ta je rahlo zaprta ali ostane na koži več dni. Menjava se samo vrečko.

Enodelni sistem= vrečka in podloga sta pritrjena na kožo in se zamenja vse skupaj. Je lahko za menjavo ali za izpust blata.

Leave a comment