Zdravstvena nega dementnega bolnika

Najpogosteje se pojavlja po 65. Letu, začne se postopoma in postopoma napreduje, traja dolgo, redko se bolezen ustavi ali celo pozdravi.

Vzroki za demenco:

–       Hipo ali hipertenzija,

–       Anemija,

–       Avitaminoza,

–       Viroze,

–       Hipoglikemija,

–       Možganski tumorji,

–       Atrofija možganov.

Bolezenski znaki:

–       Motnje spomina,

–       Motnje mišljenja,

–       Nezbranost,

–       Dezorientacija,

–       Neustrezno vedenje,

–       Okrnjena sposobnost obvladovanja čustev,

–       Nemir,

–       Oteženo prilagajanje na spremembe.

ZDRAVSTVENA NEGA:

  1. POMOČ PRI ORIENTACIJI: v času, prostoru, o sebi; Vsak dan isti urnik, isti rituali, v istem prostoru, dobro označevanje s slikami, vsakodnevni trening in učenje istih stvari, ker je najbolj prizadet kratkoročni spomin.
  2. POMOČ PRI POZABLJIVOSTI: pogovor o temah, ki zanimajo bolnika, vsakič se mu predstavimo, postavljamo zaprta vprašanja.
  3. POMOČ PRI TAVANJU: pogosteje se izgubi ponoči, ker ne ve kje je; označevanje poti, da se bolnik ne izgublja, obvestimo varnostnike, da so pozornejši pri dementnih bolnikih, zaklepanje oddelka, indirektni ali direktni nadzor bolnika.
  4. POMOČ PRI OBRAMBNEM VEDENJU: izrazitejše pri dementnih (skrivanje hrane, denarja, predmetov,…); bolnika ne soočamo z obrambnim vedenjem, temveč skušamo ugotoviti zakaj to počne (pomanjkanje v mladosti npr.) in skušamo to odpraviti.
  5. POMOČ PRI VZNEMIRJENOSTI ZARADI STRESOV: (npr. kopanje); če se bolnik vznemiri, počakamo, da se umiri in šele nato ponovno poskusimo z opravilom. Bolnik mora imetu kljub demenci možnosti samoodločanja. Najbolje ga pomirimo z dotikom.
  6. POMOČ PRI OHRANJANJU TELESNE MOČI, DUŠEVNE IN SOCIALNE CELOVITOSTI: fizioterapija, zaposlitvena terapija, raznorazni krožki in aktivnosti,…

Leave a comment