Vprašanja in odgovori iz zdravstvene nege vaja

KAKŠEN POMEN IMA ZA VAS KONTINUIRANA ZN?

Je neprekinjena nega B/V ne glede na mesto obravnave.Za nemoten potek je potrebno kontinuirano delovanje služb ZN,kontinuirana procesna obravnava B/V,timsko načrtovana premestitev ali odpust bolnika v sodelovanju z drugimi.

KAJ SO MEICINSKO TEHNIČNI POSTOPKI OZ. POSEGI?

Diagnostični postopki so del medicinske obravnave.Zdravnik jih  načrtuje in vrednoti,izvajajo pa  v celoti ali delno specialno usposobljeni ljudje,spec. med.,  in drugih strok,negovalno osebje.

KAKŠNA JE VAŠA VLOGA PRI IZVAJANJU TEH POSTOPKOV?

Priprava bolnika na odvzemni postopek oz. preiskavo,samostojen ali v sodelovanju z zdravnikom,odvzem vzorca,skrb za pravilen odvzem vzorcev,nudenje psihične podpore bolniku.

OPIŠITE POSTOPEK KAPILARNEGA ODVZEMA KRVI?

Psihično pripravimo bolnika,B/V razkužimo vbodno mesto,počakamo kontaktni čas,z lacento vbodemo,lacento odvržemo v zabojnik,prvo kapljo obrišemo s sterilnim zložencem,zloženec odvržemo v koš za kužni  material,drugo kapljico uporabimo za preiskavo,vbodno mesto nato obrišemo s suhim sterilnim zložencem,vbodno mesto pokrijemo z obližem,kiveto damo v ustrezni aparat in počakamo na rezultat,kiveto odvržemo v zabojnik.

KAKŠNE VZORCE URINA POZNAMO?

Jutranji prvi urin,drugi jutranji urin,časovni urin.

KAJ JE KVANTITATIVNA URINOKULTURA PO SANFORDU?

Je bakteriološka preiskava seča.Seč jemljemo po metodi čistega mokrenja in srednji curek,saj z jemanjem ne smemo tvegati okužbe.Kadar je rezultat pozitiven,kar pomeni da je število klic na ml povečano,naredijo tudi antibiogram,kar pomeni da ugotavljajo kateri antibiotiki so ustrezni za ugotovljeno bakterijo.

ZAKAJ JE POMEMBEN PRAVILEN IN PRAVOČASEN TRANSPORT?

Pri tem je najpomembnejše da se odvzem vzdržuje v izvornem stanju in da se tveganja za okužbo zmanjša na minimum.Pri mikrobioloških vzorcih se moramo zavedati da so mikroorganizmi živa bitja ki se v vzorcu hitro razmnožujejo in tudi odmirajo.Urgentne vzorce (likvor)  transportiramo takoj po odvzemu,sicer hranimo na sobni temperaturi-Če ne moremo tranportirati takoj to hranimo v hladilniku  po navodilu laboranta.

KAJ JE SPUTUM IN PRI ČEM NAM VZOREC POMAGA?

Sputum je izpljunek,pomaga nam pri odkrivanju raznih bolezni;tuberkuloza,pljučnica,bronhitis.Citološki pregled pa nam pomaga pri odkrivanju raka.

BIOPSIJA,PUNKCIJA,ENOSKOPIJA?

DIOPSIJA je opazovanje tkiva ki ga odvzamemo s aspiracijsko iglo,z ekscizijo( izrez),s skalpelom,s odščipom.PUNKCIJA je vbod s votlo iglo ali trokarjem v telesno votlino z namenom pridobiti tekočino.ENDOSKOPIJA je preiskovalna metoda s katero lahko neposredno opazujemo votle organe v bolnikovem telesu,s pomočjo optičnega inštrumenta-endoskop.

VRSTE ENDOSKOPIJ?

Otoskopija-bobnič in slušni organ;rinoskopija-nosna votlina;laringoskopija-grlo;bronhoskopija-bronhiji;torakoskopija-pljuča in plevralna votlica;mediastinoskopija-mediaston;laparoskopija-trebušna votlina;kulposkopija-maternica in vagina;cistoskopija-sečni mehur;histeroskopija-maternica;atroskopija-sklepi.

ZAKAJ SO POMEMBNE KRVNE PREISKAVE?

Da ugotovimo izvor bolezni.

KAJ JE KKS,CRP?

CRP–>vnetnostni protein.KKS–>krvna slika,zajema hemogram,hemoglobin,levkocite,granulacite,trombocite,MCV,MCH,MCHC.

KAJ SODI MED BIOKEMIJSKE PREISKAVE KRVI?

Določanje Fe in njegovih zalog   v   krvi,določanje žolčnih barvil v krvnem serumu,določanje elektrolitov,glukoze,holesterola,hepatalni testi, plinska analiza krvi, CRP-C,encimska diagnostika.

OPIŠITE EMG,EKG,EEG,UZ,RTG?

EMG je zapis električnih tokov v mišicah,omogoča diagnozo motorične motnje,paralizo,poškodbe perifernega živčevja.EKG je neboleča preiskava srca s pomočjo aparata ki grafično registrira električne tokove ki nastanejo on srčni mišici.EEG je metoda s katero merimo in registriramo bioelektrično aktivnost celic možganske skorje.UZ je zvočno valovanje  s veliko frekvenco,tkivo ga vsrka in nato odbije nazaj k uz sondi.RTG je neboleča vendar zaradi sevanja nepreveč primerna preiskava. VRSTE STOM?

Dihalna-traheostoma;hranilna-gastrostoma,jejunostoma;izločalna-ileostoma,kolostoma,urostoma.

NA KAJ MORAMO BITI PRI STOMI POZORNI-KOMPLIKACIJE?

Koža pod plastiko je lahko vneta,razdražena,pri izločevalni je potrebno paziti na hrano,ker lahko pride do driske,zaprtja,stoma se udre..

KAJ SO HRANILNE IN KAJ IZLOČEVALNE SONDE?

Hranilne-gastrpstoma,jejenunostoma,izločevalne-urostoma,ileostoma,kolamostoma.

KAKŠEN POMEN IMAJO ANTIKOAGULANTI?

So sredstva za preprečevanje strjevanja krvi.

KAKO APLICIRAMO KISIK?

S kisikovimi očali,binazni nosni kateter,kisikova sonda,kisikova maska,kisikov šotor,preko respiratorja,kisikova soba.

KAJ JE ASFIKCIJA IN KAKO DO NJE PRIDE?

To je drugi  izraz za zadušitev,do nje pride naprimer pri zaprtju dihalne poti-z tujkom

ZAKAJ J EKISIK TAKO POMEMBEN?

Ker brez kisika ni življenja,ker celoten organizem za svoje delovanje potrebuje kisik saj že po nekaj minutah brez kisika začnejo celice odmirati.

KAJ JE ISHEMIČNO OBOLENJE SRCA?

Je bolezen pri kateri je značilno nesorazmerje med delovanjem kisika.Najpogostejši bolezni sta nenadna srčna kap,AP,MI.Vzroki:arterioskleroza ali trombus v koronarki.

KAJ JE ATEROSKLEROZA IN ZAKAJ DO NJE PRIDE?

Je poapnenje žil.Pride pa zaradi kajenja,debelosti,povišanjega RR.

KAJ JE ALL?

Je najbolj pogosto maligno obolenje pri otrocih.Klinična slika je odvisna od obolevnosti kostnega mozga,levkemičnih lifitratov v drugih organih in tkivih.

VRSTE ANEMIJ IN KAJ ANEMIJA JE?

Anemija je slabokrvnost.Anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12,pomanjkanja železa,hemolitična anemija..

KAJ JE  ONKOLOGIJA?

Je veda o tumorjih.

NAŠTEJ  VRTSE TUMORJEV?

Benigni,maligni,karcinom,sarkom,limfon,levkemija,metastaza,prekanceroza,karcinogenoza.

KAKŠEN JE ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA?

Je zdravo prehranjevanje,nič kajenja,nič alkohola,osebna higiena,gibanje…

KAJ JE KEMOTERAPIJA IN RADIOTERAOIJA?

Kemoterapija je zdravljenje s citostatiki,radioterapija je zdravljenje tumorjev z ionizirajočim sevanjem.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI OBSEVNCU?

Na stranske učinke.

[wp_ad_camp_1]

KAKŠNI SO ZNAKI OBOLENJA PREBAVNEGA TRAKTA?

Disfagia(motnje požiranja,občutek zaustavitve grižljajev v požiralniku),zgaga,slabost,bruhanje,bolečine(kolike,neprestane,izžarevajoča)bruhanje krvi(sveža kri,temno rjava)driska(akutna,kronična.krvava),obstipacija,kri v blatu,pomanjkanje apetita.

KAKSNI SO ZNAKI OBOLENJA JETER?

Ikterus-zlatenica(koža in sluznice so rumeno obarvane),srbež lože(povzročajo ga žolčne kisline v koži),ascites(kopičenje tekočin v trebušni votlini),krvavitve(hemotaza,melena),edemi,hujšanje,utrujenost,napenjanje,bruhanje,pomanjkanje apetita.

JETRNA CIROZA?

Kronična bolezen,nastane zaradi trajnih ponavljajočih se jetrnih obolenj.Vzroki so žolčni kamni,vnetje izločil,vnetje trebušne slinavke,hepatitis,zastrupitve,zdravila,alkohol.Splošni znaki so:splošna slabost,utrujenost,hujšanje,prebavne težave,sterilnost pri ženskah,impotenca pri moških,ginekomastija,subfebrilnost.Specifični znaki so:kožne spremembe,ikterus,rdeče dlani,ascites z napetim trebuhom,edemi nog,pospešeno in oteškočeno dihanje,hipotoničnost,krvavitve iz prebavil,motnje zavesti,nevropsihične spremembe.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED DIREKTNIM IN INDEREKTNIM BILIRUBINOM?

Direktni nastaja v jetrih in pri boleznih prehaja v urin.indirektni pa nastaja v vranici in kostnem mozgu.

KAJ JE GLUMERULONEFSITIS?

Je vnetje, ki se dogaja v samem ledvičnem telesu-glumer.

ZNAKI OBOLENJA SEČIL?

motnje v mokrenju, spremembe v barvi kože, edemi, težave s prebavili, zvišanje telesne teže

ZNAKI OBOLENJA SEČIL?

Bolečina,motnja v mokrenju,spremembe barve kože,utrujenost.

KAKO OBOLENJE SEČIL LAHKO PREPREČIMO?

Dovolj tekočine.zdrav način življenja.

KAJ JE DIABETIS MELITUS?

Sladkorna bolezen-stanje kronične hiperglikemije, stalno zvišan sladkor v krvi, ko nastane zaradi pomanjkanja insulina ali odpora proti delovanja insulina.

KOLIKO VRST DIABETISA POZNAMO?

TIP1- ali od insulina odvisna bolezen; otroci in mladoletniki, TIP2- od insulina neodvisna bolezen; starejši ljudje.

KAJ JE HIPO IN KAJ HIPERGLIKEMIJA?

Hiperglikemija- zvišana vrednost krvnega sladkorja-30mmd/1. Hipoglikemija znižana vrednost krvnega sladkorja-3,6 mmd/1.

KAKO UKREPAMO?

Hipoglikemija-damo sladkor.Hiperglikemija-damo insulin.

RAZLIKA MD AP in MI?

AP sprožilni dejavniki so telesna bremena,napetost,obilen obrok hrane;lokalizacija bolečine je za prsnico,v grlu,v čeljusti,ramena,želodec;kvaliteta bolečine je pekoča,stiskanje,tesnoba,blaga ali huda;trajanje bolečine je 1-15minut;krvni tlak je nespremenjen ali rahlo povišan;ekg neznačilen;splošna prizadetost ni očitna,zmerna.MI sprožilni dejavniki isto telesna obremenitev,napetost,obilen obrok hrane;lokalizacija bolečine na istem mestu samo bolj obsežna,širi se v obe smeri;kvaliteta bolečine je huda,občutek raztrganja,nevzdržna,kolaps;trajanje bolečine več kot 30 minut;dihanje je oteženo,dušenje,lega po izboru;krvni tlak je nespremenjen ali nižji;ekg je značilen,sumljiv;splošna prizadetost prizadeti se   potijo,bruhajo

ODVZEM SEČA:

b/v si umije roke,bolnica si razpre sramne ustnice,bolni povleče kožico navzdol,okoli izvodil obriše 3-4x s sterilno gazo polito s fiziološko razsotpino ali destilirano vodo od zgoraj navzdol,moški obriše proti izvodilu s  krožnimi gibi,odvzem srednjega curka urina tako da bolnica neprekinjeno urinira v wc,pravilno shranjevanje urina tako da bolnica posodico dobro zapre in jo postavi  na določeno mesto,čim hitrejši transport seča v laboratorij.

ODVZEM SEČA Z ODVZEMNEGA MESTA NA URINSKI  VREČKI

30minut pred odvzemom urina s peanom zapremo kateter,etiketiramo posodico z urinom,zaščitimo posteljo,razkužimo si roke in nadenemo rokavice,tampone polijemo z razkužilom,odvzemno mesto ki je tik za konektom cevke urinske vrečke 3x obrišemo,aspiriramo predpisano količino urina,urin izbrizgamo v sterilno posodico,odpremo pean,razkužimo roke,uredimo bolnika in material.

ASPIRACIJA IZVAJANJE

aspiracijski kateter uvajamo s sterilno rokavico,nosimo zaščitno masko,konico katetra prej navlažimo,kateter lahko uvajamo do globine 10cm,vakuum vzpostavimo tako da na aspiracijskem katetru zapremo odprtino in začnemo z aspiracijo.

Leave a comment