- Izobraževalni portal iz zdravstvene nege za vse dijake srednjih zdravstvenih šol http://srednja.zdravstvena.info - https://srednja.zdravstvena.info -

Vnetja ženskih spolovil

Spadajo med najpogostejša obolenja v ginekologiji. Delimo jih na vnetje spodnjega genitalnega trakta (zunanje spolovilo – vulvitis, nožnica – kalpitis, maternični vrat, cervicitis) in vnetje zgornjega dela genitalnega trakta (maternično telo – endometritis, jajcevoda in jačnikov – adneksitis). Trebušna votlina je preko nožnice, maternične votline in jajcevodov v neposredni zvezi z zunanjo okolico.

Vdor MO v maternično votlino preprečujejo:

Do vnetja lahko pride, če se poruši biokemično ravnovesje v nožnici in če je maternični vrat odprt (med menstruacijo, po porodu, po posegih na rodilih, po splavu).

Vnetje spodnjega genitalnega trakta (zunanjega spolovila, nožnice, materničnega vratu)

Vzroki: razrast patogenih MO, poškodbe sluznice, toplotne ali kemične okvare, zdravljenje z antibiotiki in nekatere kronične bolezni.

Znaki: rdečina, oteklina, pekoč srbež na zunanjem spolovilu ter povečan in spremenjen izcedek iz nožnice.

Možni problemi:

Cilji ZN:

Aktivnosti ZN:

 

Vnetje zgornjega genitalnega trakta (maternične votline, jajcevodov, jajčnikov)

Vzroki: posegi na maternici, maternični vložek, menstruacija, splav, porod. Povzročitelji vnetja se najpogosteje širijo iz spodnjega genitalnega trakta.

Znaki akutnega vnetja: močne bolečine v spodnjem delu trebuha in v križu, visoka TT, mrzlica, napetost trebuha, bruhanje.

Znaki kroničnega vnetja:zaki so manj izraženi (ponavljajoče se bolečine v spodnjem delu trebuha in v križu, motnje pri odvajanju, težave pri spolnih odnosih

Možne posledice vnetja: motena reprodukcijska sposobnost, izven-maternična nosečnost, neplodnost, kronična pelvična bolečina

Mlajše bolnice brez otrok se pri akutnem vnetju zdravijo v bolnišnici.

Vloga TZN pri oskrbi bolnice hospitalizirane zaradi opazovanja ali medikamentoznega zdravljenja

Bolnice na ginekološkem oddelku so zaradi svoje bolezni, ponavljajočih se težav in dolgotrajnega zdravljenja, še posebej prizadete in občutljive. To moramo upoštevati pri izvajanju ZN in si prizadevati, da pridobimo njihovo zaupanje. Dobro počutje in zadovoljstvo bolnice lahko ugodno vpliva na potek zdravljenja.

Napačno je mnenje, da TZN pri bolnici na opazovanju ali medikamentoznem zdravljenju na ginekološkem oddelku nima kaj početi. Te bolnice so glede osnovnih življenjskih aktivnosti (prehranjevanje, osebna higiena,…) samostojne. Potrebujejo pa veliko naše pozornosti, obzirnosti in pripravljenosti prisluhniti njihovim težavam.

ZN na ginekološkem oddelku zajema vse življenjske aktivnosti po Virginiji Henderson.

Pri izvajanju ZN je poudarek na pogostem izvajanju intimne nege, na opazovanju in beleženju blata in urina, opazovanju in beleženju krvavitev iz nožnice in natančni aplikaciji predpisane terapije in dajanju psihične podpore bolnici.
Možne težave:

Aktivnosti ZN:

Intimna nega

Ženski spolni organi so zaradi njihove anatomije in fiziologije posebej izpostavljeni vnetju, neprijetnemu vonju in ranam zaradi pritiska (kožne gube, naravne telesne odprtine, izločki žlez in sluznic). Zaradi tega je intimna nega zelo pomemben del ZN bolnice na ginekološkem oddelku in se mora izvajati večkrat dnevno:

Cilji ZN:

Možne komplikacije:

Bolnica opravi intimno nego sama. Če ne more, opravimo to mi v postelji, pri umivalniku ali v kopalnici. Pri odvisnih bolnicah poskušamo čimprej doseči neodvisnost pri izvajanju intimne nege.

Intimna nega se lahko izvaja na dva načina:

Po porodu, po operacijah ali poškodbah na ženskih spolovilih se izvaja sterilna anogenitalna nega.