Sladkorna bolezen pri otroku

Pri otrocih se pojavlja diabetes mellitus juvenilis. Glavni vzrok ni znan, je pa posledica nepravilnega delovanja metabolizma. Glavni znak je presežena normalna koncentracija sladkorja v krvi. Pojavljajo pa se še drugi znaki, kot so: žeja, pogosto uriniranje, zadah po acetonu, pri otrocih je značilno še globoko dihanje, bolečine v trebuhu. Otrok lahko pade tudi v diabetično komo.

Zdravnik otroka klinično pregleda in odvzame anamnezo. Opravi lahko tudi osnovne ali specialne preiskave. Najbolj osnovno je merjenje sladkorja v krvi. Zdravljenje je z injekcijami insulina. Najpomembnejše pri zdravljenju je uravnotežena diabetična prehrana z enakomerno količino fizične aktivnosti. Izvaja se zdravstvena vzgoja otroka in staršev, vključevanje v različne skupine, izpolnjevanje diabetične knjižice… Šola za vodenje sladkorne bolezni v Sloveniji je v Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Pojavijo se lahko tudi akutni zapleti. To sta hiperglikemija in hipoglikemija. Hipoglikemija se pojavlja, ko je sladkor v krvi nevarno znižan. To je lahko zaradi prevelike količine insulina, nezadostne prehrane. Najbolj značilni znaki so: hitro utripanje srca, bledica, tresenje, motnje vida, znojenje,… Prizadetemu ponudimo sladek bombon ( sladek sok ), če je nezavesten ga damo v bočni položaj, apliciramo glukagon in pokličemo 112!

Hiperglikemija se pojavlja, kadar je sladkor v krvi nevarno povišan. Pojavi se, kadar oseba zaužije preveč hrane, ima premajhno telesno aktivnost ali pa nepravilno aplicira insulin. Znaki so: utrujenost, zadah po acetonu, pogosto uriniranje, diabetična koma. Pojavijo se lahko tudi hude posledice drugod po telesu, najpogosteje po stopalih ( diabetično stopalo ).

[wp_ad_camp_1]

Vprašanja za ponavljanje:

  1. Opiši ukrepe, ki jih mora otrok s sladkorno boleznijo izvajati vsak dan.
  2. Vloga staršev pri otroku z diabetesom.
  3. Razlike med hiper in hipoglikemijo.
  4. Prva pomoč pri obeh.
  5. Znaki sladkorne bolezni.

Leave a comment