- Izobraževalni portal iz zdravstvene nege za vse dijake srednjih zdravstvenih šol http://srednja.zdravstvena.info - https://srednja.zdravstvena.info -

Oskrba novorojenčka pri porodu

NA SPLOŠNO O NOVOROJENČKU:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSKRBA ZDRAVEGA NOVOROJENČKA PO PORODU:

 

APGAR TEST

0 T 1T 2T
A-barva kože Modra, bleda, odsotna Telo rožnato, udi bledi Rožnata
P- srčna akcija Odsotna Pod 100 u/min Nad 100 u/min
G- vzdržljivost Se ne odziva Grimace Kašlanje,kihanje
A- mišični tonus Mlahav Oslabljen Dober
R-dihanje Odsotno Neredno Redno

 

ZDRAVSTVENA NEGA NOVOROJENČKA:

DIHANJE

Po rojstvu , mora novorojenček zadihati s pljuči . Pljučne alveole se  morajo napolniti z zrakom in dihalni center v možganih prevzame svojo funkcijo, takrat otrok PRVIČ ZAJOKA. Novorojenček diha predvsem S TREBUŠNO PREDPONO.

Frekvenca :  55-60 dih /min

Dihanje lahko nadzorujemo z BABY SENSE blazinico.

 

PREHRANJEVANJE IN PITJE

Zdrav novorojenček ima razvite 3 reflekse : ISKALNI, SESALNI IN POŽIRALNI , ki mu takoj po rojstvu omogočajo hranjenje. Potreba po hranjenju je prisotna takoj po rojstvu ,najboljša prehrana je materino mleko – dojenje , če tan e uspe ga hranimo po steklenički z mlečnimi formulami.    Brez hrane težko zdrži več kot 4 ure . Po vsakem hranjenju je pomembno da podre kupček .

 

IZLOČANJE IN ODVAJANJE

Ko novorojenček izloči mekonij, se prične proizvajati blato , ki ga odvaja večkrat dnevno ali na nekaj dni. Blato je kašasto, zlato-rumene barve in kislastega vonja , če pa je hranjen z mlečno formulo  je blato bolj fjavkaste barve. Po fiziološki anuriji , urinira zelo pogosto. Pogosto po hranjenju poliva malo mleka , včasih pa cello bruha plodovnico.

GIBANJE IN USTREZNA LEGA

Ko je buden ina skrčene roke in noge ter stisnjene pesti , glavo obrača D in L , vendar je ni sposoben zadržati. Telesno lego mu pogosto menjavamo ( L bok – hrbet – D bok), pogosto ga pestujemo , kjer je zelo pomembno da mu podpiramo glavico.

 

SPANJE IN POČITEK

Povprečno spi 20 ur dnevno . Med spanjem leži na D ali L boku, tako da ima spodnjo roko pred seboj.

NIKOLI NE SME SPATI NA HRBTU – ZARADI NEVARNOSTI ZADUŠITVE Z IZBRUHANO MASO . TUDI NA TREBUHU NE SME NIKOLI SPATI KER LAHKO PRIDE DO NENADNE SMRTI.

 

OBLAČENJE IN SLAČENJE

Preoblačimo  ga v toplem prostoru ( 24°C ). Pri preoblačenju upoštevamo pravilno ravnanje z novorojenčkom , preprečujemo poškodbe prstov na rokah. Novorojenčka redno previjamo! Paziti moramo da ga ne podhladimo ali pregrejemo.

 

OSEBNA HIGIENA IN UREJENOST

Popkovni krn čistimo s fiziološko raztopino ali alkoholom  in ga ne pokrivamo, da omogočimo hitrejše sušenje . Dokler se popkovna rana ne zaceli novorojenčka ne kopama , ampak umivamo.  Po prvem kopanju , ki ga opravi patronažna medecinska sestra , ga kopama vsak dan. Kožo  perianalnega predelo radeno umivamo z mlačno vodo in mažemo z otroškim mazilom ali oljem. Ustne votline ni treba negovati , razen če se pojavi glivična okužba (sor ). Nohte strižemo po potrebi.

 

IZOGIBANJE NEVARNOSTIM V OKOLJU

Nararnost podhladitve ali pregretja.

Ob novorojenčku mora vedno biti odrasla oseba , ki ga opazuje in poskrbi da pri bruhanju in bljuvanju ne pride do aspiracije. Obstaja tudi nevarnost telesne poškodbe , zaradi prevroče hrane ali vode v kopalni kadi , padec iz površin pri previjanju .

 

KOMUNIKACIJA, ODNOSI Z LJUDMI , IZRAŽANJE ČUSTEV IN POTREB

Novorojenček je sposoben obrniti glao proti zvoku ali svetlobi . močni,glasni zunanji dražljaji ja močno vznemirijo . svoje neugodje kaže z jokom , joka zaradi lakote, bolečine , mokrih plenic , odsotnosti matere , utrujenosti , neprijetnega položaja. V porodnišnicah omogočajo skupno bivanje matere in novorojenčkov (rooming-in) .