Nosečnost

OPLODITEV

Z zanositev do potrebni ovulacija in oploditev jajčeca s semenčico ob plodnih dnevih ter ugnezdenje oplojenega jajčeca v endometriju. Do oploditve pride, ko semenska tekočina, ki je med ovulacijo prisotna v jajcevodih pride v stik z jajčecem, ki se sprosti iz jajčnikov. Jajčece živi po spostitvi iz jajčnika približno 18 do 24 ur, semenska tekočina pa 3 – 5 dni. Za oploditev je zelo pomembno, da ima ženska spolni odnos v plodnih dneh, in sicer na dva do tri dni v času ovulacije. Ohranitev nosečnosti je odvisna od rednega izločanja hormonov progesteron in humanega horionskega gonadotropina.

Oplojeno jajčece se z delitvjo celic povečuje in pomika po jajcevodu proti maternici. Zdaj ga lahko imenujemo že zarodek (embrio). V maternici lahko prosto lebdi še 3 dni, nato pa se zunanje celice začnejo usmerjati proti steni maternice. Sluznica maternice, ki se je med tem pod vplivom ženskega hormona progesterona preobrazila v zarodku naklonjeno okolje, ga sprejme. Jajčece se ugnezdi v sluznico, celice, ki ga obdajajo pa skupaj z maternično sluznico tvorijo žilje in posteljico (placento). Temu rečemo zanositev (implantacija). Placenta izloča nosečnostni hormon (horionski gonadotropin), zaščitnik nosečnosti. Nosečnostni test temelji prav na določanju tega hormona v krvi ali urinu.

RAST IN RAZVOJ PLODA

O zarodku (embrio) govorimo prvih 8 tednov nosečnosti. Za to obdobje je značilna organogeneza. Konec 8 tedna postane podoben človeku. Razvito ima veliko glavo, opazimo oči, nos, usta uhlje, na rokah in nogah opazimo prste. Izoblikovana je že večina notranjih organov. Velik je približno 2 centimetra.

O plodu (fetusu) govorimo po osmih tednih nosečnosti pa do rojstva. Zelo hitro raste in pridobiva na teži.

 

Rast in razvoj plod ugotavljamo:

–          z zunanjim otipavanjem

–          z UZ pregledovanjem

–          nadzorovanjem plodovih srčnih utripov

–          s preiskavami za ugotavljanje kariotipov ploda.

 

Namestitev ploda določamo z :

–          lego ploda (vzdolžna ali prečna)

–          vstavo ploda (glavična, medenična)

–          držo ploda (pravilna,nepravilna)

–          položaj (če je obrnjen proti levi ali potri desni glede na stran maternična stene)

 

Sestavni deli jajca

V 4. mesecu ima jaje obliko, ki jo obdrži do konca nosečnosti. Sestavljeno je iz ploda, placente, jajčnih ovojev, popkovnice in plodovnice.

Placenta se razvije iz osnovne minljive mrene (maternične sluznice) in resaste mrene (trofoblasta). Preko placente se prenašajo povzročitelji nekaterih bolezni, nekatera zdravila in antigeni ter protitelesa na Rh D faktor.

Popkovnica je posredovalka med plodom in placento. V njej potekajo tri žile : popkovna vena, po kateri priteka k plodu arterielna kri, in dve arteriji, po katerih odteka k placenti venozna kri. Je za prst debela,50-100cm  dolga,svedrasto zvita.

Jajčni ovoji ovijajo plod.

 

Plodovnica:

–          omogoča plodu gibanje  in  razvoj

–          varuje plod pred poškodbami

–          vzdržuje stalno telesno temperaturo ploda

–          preprečuje zaraščanje med plodom in plodnikom

 

ŽENSKA V NOSEČNOSTI

Zanesljivi znaki  za nosečnosti:

–          krvnein urinske priskave

–          UZ

–          Otipanje plodovih delov

–          Poslušanje plodovih utripov

 

Nezanesljivi znaki za nosečnost:

–          Izostanek menstruacije

–          Jutranja slabost

–          Pogosto uriniranje

–          Povečane dojke

 

Nosečnost ugotavljamo:

–          z nosečnostnimi testi, s katerimi ugotavljamo prisotnost horionskega gonadotropina v krvi in urinu (Clearblue, Gravindex, Pregnosticon)

–          ultrazvočno preiskavo

 

Trajanje nosečnosti opredelimo na:

–          280  dni

–          9 koledarskih mesecev in 7 dni

–          10 lunarnih mesecev

–          40 tednov

 

Začetek nosečnosti je postavljen na PRVI DAN ZADNJE MENSTRUACIJE!

Datum poroda izračunamo z NAEGELEJEVO formulo:

1.dan zadnje menstruacije +  1.leto + 7 dni – 3 meseci

 

V nosečnosti je potrebno izvajati redne kontrolne preglede. Prvi naj bo do končanega tretjega meseca, nato pa 1-krat mesečno, po potrebi večkrat. Ginekolog vzame anamnezo, dolči datum poroda. Vse podatke ima nosečnica shranjene v materinski knjižici. Ob vsakem pregledu:

– merjenje telesne teže (zredi se od 9 do 12 kg)

– merjenje krvnega tlaka (nad 140/90 je patološko)

– odvzem krvi (hemogram, krvna grupa, Rh faktor, indirektni Coombsov test, Wasserman reakcija )priskava na sifilis), toksoplazmoza, hepatitis B po potrbi še ostale

– urinske preiskave

– zunanji pregled preko trebušne stene

– pregled z ultrazvokom

– kontrola plodovih srčnih utripov

– notranji ginekološki pregled

po 35. letu nosečnice delamo presajalne teste za kromosomske anomalije:

–          trojni hormonski test

–          pregled nuhalne svetline z UZ

–          amniocenteza

 

Spremembe v nosečnosti:

–          izrazite spremembe na spolnih organih (maternica se poveča, njena stena se tanjša, postane modrikasta, mehkejša. Nožnica postane širša, stena čvstejša, obilnejši je nožnični izcedek. Zunanje spolovilo se poveča, postane mehkejše, modrikasto in bolj raztegljivo)

–          spremembe na koži (hiperpigmentacija, nosečnostne proge)

–          povečajo se dojke

–          medenični obroč se nekoliko zrahlja

–          drža telesa je nagnjena nazaj

–          trebušna stena je raztegnjena

–          večja obremenitev srca in ožilja

–          okrepljeno prsno dihanje

–          pogostejše mokrenje, proti koncu tudi uhajanje

–          spremembe na zobeh

–          slabosti, pomanjkanje teka, zagaga

–          zaprtje, pojav hemoroidov

 

Nevarna znamenja v nosečnosti:

–          krvavitev iz nožnice

–          otekline po celem telesu

–          močni glavoboli, zamegljen vid

–          neprestano bruhanje

–          mrzlica, vročina

–          hude bolečine v trebuhu

–          trebuh prenesa rasti ali se zmanjša (odmrtje ploda)

–          ne čuti plodovih gibov

–          nenaden izliv plodovnice

 

ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA NOSEČNICE

Pod tem pojmom je zajet niz preventivnih, higienskih in socialnih dejavnikov, ki so potrebni za ohranjanje zdravja nosečnice in normalen razvoj ploda.

Pravilna prehrana v nosečnosti:

–          s pravilno prehrano dovaja sebi in otroku vse sestavine, potrebne za obnovo, rast in razvoj organizma

–          hrana naj bo bogata z beljakovinami, vitamini (A, B, C, D, E…), minerali (kalcij, fosfor, jod, železo), balastnimi snovmi

–          omeji naj uživanje OH (svinjina, suhomesni izdelki, konzervirana hrana, umetno obarvana živila, prezačinjene jedi), izogiba naj se maščobam

–          uživa naj veliko tekočin.

–          opusti naj razvade (prava kava, pravi čaj, alkohol, nikotin, zdravila, droge).

 

Posledice nepravilne prehrane:

–          pri otroku: slabo razvit, slabokrvnost, slabo zobovje, manjša odpornost

–          pri materi: slabokrvnost, nosečniška zastrupitev – gestoza, splav, prezgodnji porod.

 

Način življenja v nosečnosti:

–          Zelo pomembna je osebna higiena, ustna higiena ter skrb za elastičnost kože (prhanje 1x dnevno, negovanje obrazne kože, mazanje telesa z mastno kremo ali oljem, kopanje v kadi do 6 tednov pred porodom, poostrena ustna higiena, obisk zobozdravnika, fluonatril tablete, skrb za varnost – da ji ne spodrsne..)

–          Obleka naj bo udobna, ohlapna, iz naravnih materialov (posebno perilo, žabe za nosečnice, moderc), obutev udobna z nižjimi petami – največ 2,5 cm.

–          Veliko naj se giba na svežem zraku, zmerno telovadi, plava do 36. tedna (ne športov, pri katerih je možna poškodba – šport z žogam, rolanje…)

–          Dela naj vaje za sproščanje, vaje za pospeševanje krvnega obtoka v nogah, za krepitev mišic medeničnega dna, hrbtnih in trebušnih mišic, vaje za prsi, raztezne vaje. Dela naj vsak dan, kolikor zmore in vso nosečnost.

–          Dovolj naj počiva – vsaj tretjino dneva (8ur)

–          Spolnost – pri normalni nosečnosti lahko spolno občuje, v nežnem položaju do 6 tednov pred porodom, nesme če je nosečnost rizična.

–          Skrbi naj za duševno stanje – naj bo vedro, optimistično.

–          Izogiba naj se težkemu, napornemu delu, dvigovanju bremen. Z delom ne sme prenehati, ko se utrudi, mora počivati, v službo hodi do 36.tedna – nato nastopi porodniški dopust, ki traja 1 leto. NE sme opravljati: težkega dela, dvigovati več kot 5kg, nadur in nočnega dela, več kot 8ur dela z računalinkom, dela v prisilni drži, ne sme biti izpostavljena sevanju, trenju dimu, škodljivim snovem.

–          Dopust: zdrava nosečnica gre lahko na dopust, blizu doma, nesme biti preveč na soncu, nesme na žičnico, vedno mora imeti s seboj materinsko knjižico, urejeno zdravstveno zavarovanje, kartica, coris.

–          Potovanje: ne sme v prvih 3 mesecih, proti koncu nosečnosti, pri rizični nosečnisti. Zdrava nosečnica gre lahko z ustreznim prevoznim sredstvom, ne daljši poleti po 28.tednu, NESME vzeti zdravil proti slabosti.

–          Varovati se mora pred boleznimi, posebno pred infekcijskimi. Zlasti so nevarna: lues, toksoplazmoza, CMV, rdečke.. Izogiba naj se zaprtih prostorov, nakupovalnih centrov. Ob sumu na okužbo naj obišče svojega ginekologa, da ustrezno ukrepa.

 

[wp_ad_camp_1]

ŠOLA ZA STARŠE

Cilj: pripraviti bodoče starše na zdrav potek nosečnosti, normalen porod, zdravo poporodno obdobje in pravilno nego otroka.

V sklopu te šole se izvaja:

–          Tečaj za zgodnjo nosečnost: namen je seznaniti nosečnico z zdravim načinom življenja in s tem prispevati k čimbolj normalnemu poteku nosečnosti.

–          Tečaj predporodne priprave: po 7.mesecu seznaniti nosečnico in njenega partnerja s potekom nosečnosti, s pripravo na porod, s poprodnim obdobjem, z nego in prehrano novorojenčka.

–          Tečaj za bodoče očete: seznanijo jih o porodu, poporodnem obdobju in o negi novorojenčka.

 

BOLEZNI IN KRVAVITVE V NOSEČNOSTI

Nosečniške zastrupitve (toksemije) ali gestoze:

Ločimo:

–          zgodnje: nosečniška bljuvavica, pretirano bruhanje (hypermisis gravidarum)

–          pozne: EPH gestoze (edemi, proteinurijam hipertenzija – po 24.tednu) in nosečniška božjast – eklamsija (RR višji od 140/90mmHG, motnje vida, glavoboli, krči, izguba zavesti)

 

Krvavitve:

Zdrava nosečnica ne krvavi, zato je vsaka krvavitev v nosečnosti patološka.

 

Krvavitve v zgodnji nosečnosti:

–          abortus

–          izvenmaternična nosečnost

–          karcinom vratu maternice

–          mehurčasta, krvna ali mesnata snet.

 

Krvavitve v pozni nosečnosti:

–          placenta previa (predležeča posteljica)

–          abrupcija placente (prezgodnje odluščenje pravilno ležeče posteljice)

–          ruptura maternice (raztrganje maternice)

–          krvavitev iz krčnih žil v nožnici

 

Splav – abortus

Ločimo spontani splav in umetno prekinitev nosečnosti (do 10. tedna).

 

Spontani splav nastane zaradi:

–          manjvrednostni jajčeca ali semenčece v njunih dednih zasnovah iz katere nastane zarodek (propade do 3.meseca)

–          nerazvitost maternice

–          insuficientno rumeno telo na jajčniku

–          ohlapen maternični vrat

–          okužbe nosečnice (virusi)

–          izredni napori nosečnice

–          kronične zastrupitve – alkohol, nikotin, droge.

 

Ločimo: grozeči, popolni, nepopolni, zadržani splav.

Možne komplikacije:

–          anemija zaradi možnih krvavitev

–          neplodonst

–          psihične težave

–          vnetje

–          poškodbe nožnice, maternice, materničnega vratu

 

Najbolj nevarne so okužbe z virusi v prvem tromesečju.

Okužbo s toksoplazmozo preprečimo z uživanjem doboro oprane zelenajve, sadja, nosečnica nesme uživati surovega mesa, naj se izogiba mačk. Imamo obvezno preiskavo krvi trikrat v nosečnosti.

Nevarne so tudi spolno prenosljive bolezni: gonoreja, sifilis, AIDS. Za ugotavljanje okužbe s sifilisom imamo obvezno preiskavo krvi (War), prav tako lahko testiramo nosečnico za okužbo z virusom HIV. Proti okužbi z gonorejo, s katero se plod lahko okuži med porodom, dajemo vsem dojenčkom preventivno Credejeve kapljice v oči.

POROD: je rojstvo ploda po dopolnjenem 22.tednu nosečnosti (računano od 1.dne zadnje menstruacije ali kadar je plod težak 500g in več).

Ločimo:

–          pravočasen porod – maturus (med 37. in 42. tednom)

–          prezgodnji porod – prematurus (pred 37. tednom)

–          predčasen porod (pred 28. tednom)

–          zakasnel porod – postmaturus (po 42. tednu).

 

NOSEČNOST PO TRIMESEČJIH

Prvo tromesečje:

V tem času precej nosečnic izkusi slabosti in bruhanje, ki pa se v večini primerov po tretjem mesecu ne nadaljujejo.

Otrokov razvoj je prav v tem obdobju najhitrejši, razvije se praktično vse. Ob koncu tretjega tedna se oplojeno jajčece vgnezdi v maternici. Celice se razdelijo v tri plasti. Iz teh nastanejo organi; srce, roke, noge ter zametki za prstke. Razvijejo se tudi notranji in reprodukcijski organi. Krvni obtok in urinski sistem že delujeta. Razvijajo se nohti.

Z UZ je možno videti hrbtenico, okončine, profil obraza in oči. Spol še ni dobro viden. Zraste od 6 do 7 cm, tehta okoli 16g.

 

Drugo trimesečje:

Trebušček je vidno povečan, zaznajo se prvi premiki.

Sledi pregled Nuhalne svetline, ter tretji, četrti in peti pregled. Tudi spol otroka je dobro viden.

Pri otroku se razvijejo refleksi, obrazna mimika, prstki, pljuča, možgani, ušesa, sluh in okus. Pojavijo se tudi zametki mlečnih in stalnih zob, okostje pa je popolnoma razvito.

Preko UZ se lahko vidi premikanje ustnic in mišic. Noge so v tem obdobju daljše od rok, sama rast otroka je hitrejša. Rastejo lasje, obrvi, trepalnice in dlake po telesu. Koža je najprej še tanka in prozorna, počasi se nabirajo maščobe pod njo.Otrok ima že razvite prstne odtise, polni in prazni tudi mehur. Oči ima že odprte, običajno pa zraste do 34 cm in tehta okoli 800g.

 

Tretje trimesečje:

Hormonske spremembe lahko prinesejo slabo voljo in občutek manjše sposobnosti pri nosečnici. Otrok se v tem obdobju do konca razvije.

Pregledi pri ginekologu so še trije, ki se zvrstijo tja do 36. tedna. Po tem obdobju pa so bolj pogosti, na sedem do deset dni. Po predvidenem datumu poroda pa vsak drugi dan.

V zadnjem obdobju otrok že sesa, joka, vidi in sliši. Odziva se na dotik in zvoke, razlikuje okuse. Njegova koža postane rožnata in možgani ter pljuča se razvijejo do konca.

Z UZ je vidno praktično vse (notranji organi, obraz, oči,…). Proti koncu se obrne z glavico navzdol. Oči postanejo modre in so tudi ob rojstvu modre. Nekaterim se barva spremeni že v nekaj sekundah po rojstvu. Zraste do okoli 50cm, tehta nekje med 3 in 4 kg.

Leave a comment