Norice – Varicella

Norice so bolezen, ki jo povzroča okužba z virusom varicella zooster in ponavadi prizadene  otroke. Po preboleli okužbi virus v mirujoči obliki ostane v organizmu. Če bolezen ponovno izbruhne, pa govorimo o pasovcu – herpes zoster. Do  tega ponavadi pride pri starejših, zaradi padca imunosti. Ob pojavu noric v odrasli dobi pa norice večkrat potekajo v hudi obliki in je potrebno intenzivno zdravljenje. Če zboli nosečnica, se virus prenaša preko posteljice in lahko nastanejo hude okvare ploda.

Norice se prenašajo kapljično, aerogeno ter kontaktno. 90% oseb ob stiku z bolnikom zboli. 90% dovzetnih oseb je v starosti 3 let že prekuženih.

Bolnik je kužen dva dni pred pojavom izpuščajev ter do takrat, dokler se vsi mehurčki na koži ne posušijo.

Klinična slika : inkubacija traja od 10 – 20 dni. Običajno imajo otroci pred pojavom bolezni rahlo povišano telesno temperaturo in prisotno je lahko tudi slabo počutje. Pojavijo se izpuščaji v obliki makule, ki se spremenijo v vezikulo, ko pa vezikule počijo, nastane krasta. Prizadeta je celotna koža ter ustna in vaginalna sluznica. Izpuščaji zelo srbijo, več pa jih je po trupu in obrazu, kakor po okončinah.

Diagnoza: na podlagi klinične slike z izpuščaji, če pa slika ni jasna tudi z brisom izpuščajev ter z serološkimi preiskavami krvi.

Zdravljenje: simtomatsko – lajšamo simptome – povišana telesna temperatura = antipiretik, uporaba antihistaminikov = sredstvo proti srbenju. Če pa bolezen poteka v hujši fazi, pa je potrebno zdravljenje z protivirusnim zdravilom.

Pomembno je, da se bolniki ne praskajo, saj lahko na tem mestu zato ostanejo brazgotine. Posledica praskanja pa so lahko tudi okužbe kože z bakterijami – stafilokokus avreus, streptokokus pyogenes.

Zepleti: Pri otrocih so zapleti redki, pogostejši pa so pri odraslih. Ti se lahko kažejo z encefalitisom (vnetje možganov), drugotnimi okužbami kože, pljučnica, krvaveči (hemoragični) mehurčki,  vnetje pljuč (pnevmonitis).

Preprečevanje: cepljenje – pri osebah, ki so izredno slabo imunsko odporne, pri katerih bi noriceogrozile življenje (npr. levkemija). Novorojenčka ne izpostavljamo bolnikom z noricami oz. mu preventivno damo hiperimune gamaglobuline, slednje damo tudi nosečnici, ki še ni prebolela noric. In sicer v prvih tednih nosečnosti.

 

Zdravstvena nega

Negovalni problemi

–          Spremenjena koža in sluznica zaradi izpuščajev

–          Prenos noric na druge osebe

–          Povišana telesna temperatura

–          Slab apetit

–          Pomanjkljivo znanje staršev o negi otroka z noricami

 

Cilji ZN

–          Pomirjen, spočit in naspan bolnik

–          Primerna prehranjenost in hidriranost bolnika

–          Ni bolečin

–          Dobro negovana koža in sluznica

–          Preprečevanje okužbe

[wp_ad_camp_1]

 

 

 

Intervencije ZN

 

Prehranjevanje in pitje:

Zaradi slabšega apetita in izgube telesne tekočine mu zagotovimo dovolj tekočine, manjše obroke hrane. ČE so norice tudi v ustni sluznici, ponudimo hrano ohlajeno na sobno temperaturo. Pri težavah s požiranjem hrano zmeljemo oz. zdrobimo. Izogibanje kisli in slani hrani ter pijači.

 

Gibanje in ustrezna lega:

Pomembno je, da bolnik počiva. Otroci naj ostanejo doma in ne hodijo v vrtec ali šolo, dokler se vsi mehurčki ne posušijo. V zdravstvenem domu so posebne izolirne sobe za obolele z noricami da se prepreči kontakten in kapljičen prenos.če je oboleli v bolnišnici, je nameščen v izolacijo – aerogeno in kontaktno.

 

Oblačenje in slačenje:

Bolnika oblečemo v lahka, gladka in nežna oblačila, ki ne dražijo kože. Posteljno perilo menjamo dnevno oz. po potrebi.

 

Vzdrževanje normalne telesne temperature:

Ta pogosto spremlja norice, zato je potrebno redno merjenje ter dokumentiranje. Po potrebi obvestimo zdravnika. Po naročilu zdravnika dajemo antipiretike.

 

Osebna higiena:

Na prvem mestu je tuširanje z mlačno vodo 2-3x dnevno. Tuširanje z mlačno vodo bolnika ahlo ohladi in za čas omili srbenje. Kože ne drgnemo ampak z bombažno tkanino popivnamo. Če je otrok še v plenicah je potrebna tudi poostrena anogenitalna nega, saj dodatna vlaga pospešuje razmnoževanje bakterij in upočasni sušenje mehurčkov.

Otroku postrižemo nohte, da s praskanjem ne poškoduje kože. Po naročilu zdravnika izvajamo kopel s hipermanganom, ki pospeši sušenje mehurčkov in kožo razkuži. V kopeli namakamo bolnika nekaj minut – preprečimo stik z usti in očmi. Kopel se izvaja enkrat dnevno, slabost pa je, da kopel izsuši tudi zdravo kožo.

 

Izogibanje nevarnostim v okolju:

Upoštevamo ukrepe za preprečevanje prenosa noric preko stika ali aerogenega prenosa. Potrebna je temeljita higiena rok, sploh razkuževanje. S pravilnim delom in upoštevanjem pravil preprečimo prenos noric na druge, še neobolele osebe.

 

Učenje in pridoivanje znanja:

Starše poučimo o negi otroka ter jim damo napotke za zniževanje morebitne zvišanje telesne temperature.

 

Druge negovalne intervencije:

Analgetike in antipiretike se daje po naročilu zdravnika.

Leave a comment