Najpogostejši bolezenski znaki v ginekologiji

 • bolečina
 • beli tok
 • krvavitev iz nožnice

Bolečina v spodnjem delu trebuha ali v križu je simptom, ki ni nujno povezan z ginekološkimi organi. Bolečina se lahko kaže v akutni obliki (močna ali krajši čas) ali v kronični obliki (manj močna, lahko traja mesece in leta).

Najpogostejši vzroki bolečine so vnetja v mali medenici, izliv krvi pri izven-maternični nosečnosti, spontani splav, benigni in maligni tumorji na spolovilih, itd.

Boleča menstruacija ali dismenoreja je nastop močnih bolečin med menstruacijo. Ženska je prizadeta, koža je bleda in potna. Prisotni so lahko glavobol, bruhanje, diareja in potenje. Žensko, ki ima takšne težave, napotimo k zdravniku.

Vzroki dismenoreje so lahko psihični (nepravilna spolna poučenost ali nepravilna vzgoja) ali organski (benigni tumorji na maternici, kronična vnetja spolovil, razvojne nepravilnosti, itd).

Premenstrualni sindrom je skupek simptomov, ki se podobno kot dismenoreja pojavlja le v ovulatornih ciklusih. Kaže se kot občutek napenjanja in bolečine v potrebušju, dojke so napete in telesna teža se poveča. Prisotne so lahko tudi čustvene motnje, pojavlja se razdražljivost, pomanjkanje koncentracije, depresija. Značilno za premenstrualni sindrom je, da težave z nastopom menstruacije prenehajo. Mehanizmov nastanka premensturalnega sindroma še ne poznajo, zato je terapija samo simptomatska.

Cilji ZN:

 • zmanjšati težave
 • doseči boljše počutje bolnice

Aktivnosti ZN:

 • ženi svetujemo pogovor z ginekologom
 • omogočimo ji mirovanje
 • namestimo ji tople obkladke
 • poskušamo jo pomiriti
 • priporočamo telesno aktivnost
 • damo ji predpisana zdravila

Beli tok (genitalni fluor) je zelo pogost in normalen pojav pri ženskah vseh starostnih obdobij. Sestavljen je iz izločkov sluznice v maternici, materničnem vratu, v nožnici in izločkov Bartholinijeve žleze. Beli tok se poveča ob spolnem vzburjenju, pred in po menstruaciji, v nosečnosti in po porodu.

Beli tok je lahko tudi bolezensko znamenje. V tem primeru je izcedek iz nožnice povečan; spremenjena je barva (postane lahko rumen, rjav ali rdečkast); spremeni se kakovost (izcedek postane voden, gnojen, sluzav, krvav); je brez vonja ali zaudarja.

[wp_ad_camp_1]

Najpogostejši vzroki za spremembe belega toka so vnetja spolovil, benigni in maligni tumorji na spolovilih ali druge bolezni ženske: diabetes, bolezni ledvic, krvne bolezni in druga obolenja.

Krvavitev iz nožnice

Normalna krvavitev iz nožnice je menstruacijska krvavitev in krvavitev v času poroda. Motnje menstruacije, ki niso nujo patološke se lahko pojavijo v predhodnem obdobju (v puberteti in v menopavzi). Vsaka druga krvavitev iz nožnice je lahko bolezensko znamenje in ženska mora čimprej obiskati zdravnika.

Leave a comment