- Izobraževalni portal iz zdravstvene nege za vse dijake srednjih zdravstvenih šol http://srednja.zdravstvena.info - https://srednja.zdravstvena.info -

Menstruacijski ciklus in motnje menstruacijskega ciklusa

Kaj je Menstruacija ?

 

Kdaj pride do prve menstruacije?

 

Kako poteka menstruacijski cikel?

 

Koliko dni traja menstruacijski cikel?

En mesečni cikel traja od 27 do 35 dni, v povprečju 28 dni. Do ovulacije pride najpogosteje 14. dan ciklusa . ( Plodni dnevi so 5 dni pred ovulacijo in 2 dni po ovulaciji ).

 

Kdaj med menstruacijskim ciklom lahko pride do oploditve?

Spremembe, ki se pojavijo vsak mesec :

 

V maternici

* menstruacija (razpad endometrija), traja od 3-8 dni, izloči se pr. 50-200g krvi

 

V jajčniku

1. razvije se folikel, ki izloča estrogen, dozoreva jajčece

2. jajčece dozori in se sprosti (ovulacija- rdeče telesce)

3. razvije se rumeno telesce, ki izloča progesteron

4. rumeno telesce se zabrazgotini, če ne pride do oploditve, nastane belo telesce

 

MOTNJE MENSTRUACIJSKEGA CIKLUSA

(vse nepravilnosti, ki nimajo oblik rednega menstrualnega ciklusa)

 

Vzroki za take neredne krvavitve so: neusklajeno delovanje žlez pri ženski, bolezni maternice in nožnice, sistemske bolezni in  nekatera zdravila

 

Zaradi nekaterih kliničnih značilnosti ni lažjega pregleda jih lahko razdelimo na:

Motnje v jakosti krvavitve (sprememba jakosti,vmesne krvavitve in podobno)

– Hipomenoreja : šibka menstruacija traja samo nekaj ur ali kak dan. Nastane lahko zaradi okvare maternične sluznice med čiščenjem (abrazijo), operacij v maternični votlini ali vnetja.

– Hipermenoreja: močna, obilna menstruacija, pri kateri ženske opažajo tudi krvne strdke med krvavitvijo in traja do 7dni. Vzroki so lahko miomi, polipi, endometrioza, maternični vložek, vnetje, karcinom, motnje strjevanje krvi, zvišan krvi pritisk,…

 

V trajanju krvavitve

– menoragija – podaljšana menstruacija, ki traja več kot 7 in manj kot 14 dni, če je več kot 14 dni pa je menometroragija.

– spotting- krajše krvavitve, izcedki, ovulacijske krvavitve. Nekatere ženske zakrvavijo 13. ali pa 14. dan ciklusa za nekaj ur, mogoče en dan, redkeje dlje. Krvavitev povzroči izrazit padec estrogenov takoj po ovulaciji, ki presega sicer fiziološki pojav.

 

Motnje v pogostosti krvavitev(glede na časovno pojavljanje):

– Oligomenoreja  gre za podaljšane cikluse, pri katerih se krvavitve pojavljajo na 35 do 42 dni. Vzrok za to je podaljšana folikularna faza,ovulaciji pa sledi normalno dolga lutealna faza.  Če so krvavitve brez ovulacij, ženska pa želi zanositi je potrebno zdravljenje, drugače pa ne.

– Polimenoreja  gre za skrajšane cikluse, pri katerih se krvavitve pojavljajo na manj kot 21 dni. Vzroki za to motnjo so: kratko obdobje dozorevanja folikla. Zdravljenje je potrebno, če je zaradi kratkega lutealnega obdobja prizadeta plodnost ali pa se zaradi pogostih krvavitev pojavi slabokrvnost (anemija). Večinoma se zdravi s progestageni.

– Amenoreja pomeni izostanek menstruacije in je lahko: fiziološka (v nosečnosti),

* primarna (se ne pojavi do 18. leta)

* sekundarna (izostane več kot 62 dni)

– Metroragije so neredne krvavitve iz maternice, ki niso povezane z manstruacijskim ciklusom. Krvavitve so lahko močne in razločno dolgo trajajoče ter povsem neredne.

– Dismenorejo spremljajo bolečine in tegobe. Bolečine so lokalizirane v spodnjem delu trebuha ter v križu. Te bolečine so lahko tako močne, da žensko ohromijo in ji onemogočijo, da bi opravljala vsakodnevna opravila.

 

Negovalni problemi :strah, zaskrbljenost, neznanje glede telesne nege …