Kontracepcijske metode v Sloveniji

–          Hormonske (kombinirane tablete, nožnični prstan, kontracepcijski obliž, kontracepcijska injekcija, progestagenske tablete in tabletke za nujno kontracepcijo).

–          Intrauterine (znotrajmaternične) metode (intrauterini sistem, maternični vložek).

–          Pregradne (moški kondom, diafragma in spermicid).

–          Kirurške metode (sterilizacija ženske, sterilizacija moškega).

–          Druge (naravno načrtovanje družine, prekinjen spolni odnos).

Z izjemo moškega kondoma in drugih metod, kamor sodita npr. naravno načrtovanje družine in prekinjen odnos, kontracepcijo v Sloveniji predpiše ginekolog (redko osebni zdravnik). Ta vas povpraša o vaši celotni zdravstveni zgodovini, saj vse metode niso enako primerne za vse.

 

Najbolj zanesljive so hormonske metode, kamor sodijo tudi kombinirane kontracepcijske tablete, katerih zanesljivost je ob pravilni rabi 99,97-odstotna. Kombinirane kontracepcijske tablete vsebujejo dva hormona, estrogen in progestagen. Ta učinkovita in najbolj priljubljena vrsta kontracepcije je povsem odpravljiva, kar pomeni, da lahko ženska spet zanosi, ko jih neha jemati. Kontracepcijske tablete sodijo med najbolj preverjena zdravila, ki imajo toliko koristnih učinkov, da jih zdravniki danes ne predpisujejo samo za uravnavanje rojstev, pač pa tudi zaradi drugih razlogov, kot so zmanjšanje števila aken (velja za točno določene vrste kontracepcijskih tablet) ali npr. boleče, močne in neredne menstruacije. Novost v Sloveniji je vsekakor prva kombinirana kontracepcijska tableta s telesu lastnim estrogenom, estradiolom. Poleg estradiola vsebujejo progestagen dienogest. Za te tablete je značilna shema dinamičnega odmerjanja, ki pomeni, da različni odmerki estradiola in dienogesta v različnih dneh ciklusa zagotavljajo pravi učinek ob pravem času in tako posnemajo hormonsko dogajanje, kot to poteka v naravnem ciklusu.

 

Poleg kombiniranih tablet imamo v Sloveniji tudi progestagenske tablete, znane tudi kot mini tablete. Te tablete vsebujejo le progestagen in se jemljejo vsak dan vseh 28 dni ciklusa. Primerne so za ženske, ki ne prenesejo estrogenov, uporablja pa se jih lahko tudi med dojenjem. Povzročijo lahko neredne krvavitve, ki se sčasoma ne pojavljajo več, medtem ko nekatere ženske med njihovim jemanjem krvavitev sploh nimajo. Uvodoma lahko izzovejo prehodne neželene učinke, npr. mozolje, občutljivost dojk, občutek napihnjenosti in glavobole.

Nožnični prstan tako kot kontracepcijske tablete vsebuje estrogen in progestagen. Ženska si ga v nožnico vstavi sama, nameščen pa ostane 3 tedne, čemur sledi 7-dnevni premor. V času premora nastopi odtegnitvena krvavitev. Po premoru si ženska vstavi nov nožnični prstan.

 

Kontracepcijski obliž vsebuje podobne hormone kot hormonske kontracepcijske tablete, le da hormone vnesemo v telo skozi kožo. Obliž morate zamenjati enkrat na teden, in sicer tri zaporedne tedne, temu pa sledi enotedenski premor, v katerem nastopi odtegnitvena krvavitev.

 

Kontracepcijske injekcije so kot kontracepcijska metoda primerne zlasti za ženske, ki jim bodisi ne uspe redno uporabljati drugih metod kontracepcije bodisi teh metod ne smejo ali ne želijo uporabljati. Ena injekcija je učinkovita tri mesece, njena slabost pa so pogoste vmesne krvavitve. Injekcij naj ne bi uporabljali dalj časa, saj zmanjšujejo kostno gostoto.

 

Tabletke za nujno kontracepcijo preprečijo nezaželeno nosečnost po nezaščitenem spolnem odnosu. Čimprej (najbolje v prvih 12 do 24 urah) oziroma najpozneje v petih dneh (v 120 urah) po nezaščitenem spolnem odnosu vzamemo urgentno kontracepcijo v obliki tablet po navodilu. Če ste starejši od 16 let, lahko te tablete kupite brez recepta v lekarni, če pa ste mlajši, vam mora zanje recept napisati ginekolog ali osebni zdravnik.

 

Za ženske, ki si želijo dolgoročno zaščito, na katero ni potrebno misliti vsak dan, pride v poštev ena od intrauternih (znotrajmaterničnih) metod. Poznamo intrauterini sistem, ki sprošča hormon (IUS) in maternični vložek (MV) z bakrom. IUS ali MV vstavi ginekolog v maternično votlino. Oba nudita izjemno zanesljivo kontracepcijsko zaščito, a sta bolj primerna za ženske z majhno stopnjo tveganja spolno prenosljivih bolezni, za ženske, ki ne želijo več otrok, ali za ženske, ki bi želele imeti med enim in drugim otrokom daljši časovni razmik.

[wp_ad_camp_1]

IUS s hormonom je učinkovit že takoj po vstavitvi v maternico in nosečnost preprečuje pet let. IUS s hormonom deluje tudi terapevtsko, saj močno zmanjša krvavitve, zato ga zdravniki priporočajo tudi za zdravljenje močnejših krvavitev. Prve tri mesece po njegovi vstavitvi se lahko pojavijo neredne krvavitve, ki se kmalu uravnajo. MV z bakrom kontracepcijsko deluje od tri do sedem let (odvisno od količine bakra). Je manj primeren za ženske, ki še niso rodile, in neprimeren za ženske, ki imajo več spolnih partnerjev. Lahko povzroči močnejše krvavitve in krče med menstruacijo.

 

Pregradne metode temeljijo na preprečevanju vstopa semenčic v ženske spolne organe višje od ustja maternice.  Poznamo več pregradnih metod.

Ena izmed njih je kondom, ki ga uporablja moški. Ta mehansko prepreči izliv semena v nožnico. Primeren je za vse pare za stalno ali občasno uporabo. Je edina metoda, ki dobro varuje pred spolno prenosljivimi okužbami, zato je posebej priporočljiv za tiste, ki menjavajo spolne partnerje in za mlade na začetku spolnega življenja.

Med pregradne metode sodi tudi diafragma. Podobna je gumijasti kapici, napeti na jeklenem obroču, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat. Ženska si jo vstavi pred spolnim odnosom. Spada med manj zanesljive metode kontracepcije. Za večjo učinkovitost se uporablja skupaj s spermicidi (kemične snovi, ki ohromijo in uničijo semenčice). Sodijo med manj učinkovita kontracepcijska sredstva. Na voljo so v obliki kreme, topnega filma ali vaginalnih svečk.

 

Pri kirurških metodah govorimo o trajni zaščiti pred neželeno nosečnostjo oz. sterilizaciji. Pri ženski zdravnik opravi kirurško prekinitev jajcevodov, pri moškem pa prekinitev semenovoda. Sterilizacija je v Sloveniji možna po 35. letu starosti, potrebna je odobritev komisije.

 

Naravne metode temeljijo na poznavanju delovanja telesa, časa ovulacije in sposobnosti spermijev za oploditev. Imenujemo jih tudi metode periodične abstinence, saj partnerja nimata spolnega stika v času predvidenih plodnih dni. Med te metode štejemo tudi prekinjen spolni odnos, kjer moški prekine spolni odnos tako, da umakne spolni ud iz nožnice pred izlivom semenske tekočine. Ta metoda je manj zanesljiva, saj so semenčice lahko tudi v semenski tekočini, ki se izloči pred izlivom.

Leave a comment