Kisikova terapija pri otrocih

Kisikovo terapijo vedno predpiše zdravnik. Kisik uporabljamo kot zdravilo in to v večjih koncentracijah kot je v zraku (21%). Uporabljamo ga začasno ali za trajno zdravljenje bolezni in sicer kadar bolniku ne zadostuje koncentracija kisika v zraku. Za varno aplikacijo kisikove terapije je potrebno dobro poznavanje opreme, pripomočkov za aplikacijo, potrebno pa je tudi stalno spremljanje otrokovega zdravstvenega stanja. Poznati pa moramo tudi stranske učinke kisikove terapije in možne zaplete, ki jih pravočasno preprečimo. Opazovanje otroka, ki prejema kisikovo terapijo mora biti neprestano.

Opazujemo:

–       Dihanje ( frekvenco, ritem in globino, dihalno delo, prisotnost ali odsotnost kašlja, nasičenost krvi s kisikom ).

–       Cirkulacijo ( pulz, barva in temperatura kože, edemi, krvni pritisk ).

–       Splošno stanje ( zavest, utrujenost, komunikacija, apetit, hidracija ).

–       Mišični tonus ( otrdelost, hipotonija, opistotonus,…).

Indikacije za aplikacijo kisika: hipoksemija. Cilj: izboljšati oksigenacijo krvi, olajšati dihanje.

 

Inhalacijska terapija

–       V zdravstveni negi pomeni vnašanje zdravilnih substanc v telo z vdihavanjem vodnih hlapov, ovlaženih medicinskih plinov in v aerosole razpršenih zdravil.

–       V obliki aerosolov inhalirane zdravilne snovi zdravilno delujejo lokalno na sluznico dihal in po resorpciji v kri tudi sistemsko.

–       Z inhalacijami vodnih hlapov želimo bolniku ovlažiti sluznico dihalnih poti, omehčati sekret v njegovih dihalih in mu s tem olajšat izkašljevanje.

–       Aerosoli so izredno majhni delci v razpršilnih tekočinah ali zdravilnih substancah. Da zdravilne substance lahko dosežejo alveole, morajo biti razpršeni delci aerosola čim manjši.

–       Mokre aerosole dobimo s pomočjo nebulizatorjev z nebulizacijo. Z inhalatorji za zdravila v prahu pa dobimo suhe aerosole.

Bolezenska stanja, kjer največkrat uporabljamo inhalacije:

–       Pri otrocih, najbolj pogoste akutne in kronične bolezni.

–       Iz okolja ogrožajo predvsem okužbe, različni kemični vplivi, poškodbe in vplivi različnih zdravil.

–       Iz organizma samega pa izvirajo motnje splošne imunosti, motnje lokalne obrambe pljuč, prekomerna odzivnost bronhijev ali psihogeni vzroki.

–       Bolezni dihal pri otrocih, pri katerih najpogosteje posegamo po inhalacijah, so: astma, obstruktivni bronhitis, bronhiolitis, laringitis, pneumonia, pertusis.

Prednosti inhalacijske terapije:

–       Lokalno delovanje,

–       Takojšen učinek,

–       Večja učinkovitost zdravila pri manjšem odmerku,

–       Manjši sistemski stranski učinki.

Različni sistemi inhalacijske terapije:

–       Nebulizatorji – inhalatorji na zrak pod pritiskom ( v bolnišnicah ), električni inhalatorji s črpalko za zrak ali ultrazvočni inhalatorji za zdravila v vodni raztopini.

[wp_ad_camp_1]

–       Aerosolni inhalatorji ali razpršilci- tekoči aerosoli pod pritiskom v razpršilcu in različne modifikacije le-teh.

–       Inhalatorji za zdravila v prahu- zdravila v prahu v različnih pripomočkih ( spinhaler, diskhaler, rotahaler, turbuhaler, diskusi,…)

Higiensko-epidemiološki vidik inhalacijske terapije v bolnišnici

Pripomočki za inhalacijsko terapijo so v večini primerov individualni in posebni postopki vzdrževanja niso potrebni. Ustnike, maske in podaljške lahko peremo v detergentu za posodo enkrat tedensko ali ko pripomoček pospravimo za dalj časa ob izboljšanju stanja. Seveda pa nastanejo higienskoepidemiološki problemi v bolnišnicah pri uporabi nebulizatorjev. Ti lahko predstavljajo, ob neustreznem ravnanju, vir hospitalnih okužb. Najustreznejša je seveda plinska sterilizacija celotnega sistema, vendar v vseh bolnišnicah ni možna. Zato uporabljamo tudi kemično dezinfekcijo mask, plastičnih posodic, higiensko shranjujemo inhalatorje in uporabljamo aseptično metodo dela pri pripravi solucij za inhaliranje.

 

Vprašanja za ponavljanje:

  1. Kdo predpiše kisikovo terapijo?
  2. Kaj je potrebno za varno aplikacijo kisikove terapije ? Kaj moramo še poznati ?
  3. Kaj opazujemo pri otroku s kisikovo terapijo ?
  4. Kaj pomeni inhalacijska terapija ?
  5. Kako delujejo inhalirane zdravilne snovi ?
  6. Katera so najpogostejša bolezenska stanja pri katerih uporabljamo inhalacije ?
  7. Katere so prednosti inhalacijske terapije ?

Leave a comment