Hranjenje po steklenički

Seveda pa obstajajo situacije, ko je steklenička potrebna in omogoča enostavno hranjenje dojenčka.

Če se mamica odloči, da ne bo (več) dojila in bo otroka hranila po steklenički, je zanjo in za otroka koristno, da korak opravi postopoma. Tako se bodo prsi prilagodile pri proizvodnji mleka, mati pa se bo izognila neprijetnim vnetjem in zastojem mleka.

Na katere načine lahko hranite svojega otroka?
Otroka lahko hranite na tri načine:
• naravno – s svojim mlekom;
• kombinirano – s svojim mlekom in z dodatki prilagojenega mleka;
• s prilagojenim mlekom;
O tem ali boste otroka dojili ali ga hranili s prilagojenim mlekom, odločate sami. Mi vam želimo le razložiti, zakaj je materino mleko tako pomembno za otroka.

-pri dojenju in hranjenju po steklenički smo pozorni da je otrokovo telo rahlo skrčeno in nagnjeno na materine prsi oz. prsi osebe, ki ga hrani. Otrokove roke so pred njegovim telesom., glava ne sme biti nagnjena nazaj!

Novorojenčku stekleničko ponudite vsako uro do tri, oziroma kadarkoli, ko je videti lačen. Med tipičnim obedom bo lahko pospravil od 30 do 90 mililitrov.
 

Kako varno hraniti?

Sterilizirajte nove stekleničke, nastavke in obročke s petminutnim vretjem. Vendar sterilizacija ni potrebna pred vsako uporabo – zadostujeta vaš pomivalni stroj ali čiščenje z vročo vodo in milom.

Stekleničko vedno držite v rokah. Če jo boste porinile v njegova usta in prislonile na kak predmet, se bo dojenček lahko začel dušiti.

Dobro je vedeti!

– Nikoli ne pripravite lastne formule ali uporabljajte dodatkov pred posvetom z zdravnikom. Doma »zvarjena« formula lahko povzroči podhranjenost.

– Prav tako kupljene formule ne mešajte s kravjim mlekom. Kravje mleko novorojenčki le s težavo prebavijo in se ga pred prvim dopolnjenim letom izogibajte.

 

Zakaj je dojenje za novorojenčka koristno?

Novorojenček, ki ga mamica doji, z mlekom dobi ogromno snovi, ki vplivajo na njegov imunski sistem.

Zakaj je dojenje koristno za mamico?

Dojenje zmanjšuje raven stresa, saj telo ženske, ki doji, proizvede okoli 50 odstotkov manj stresnega hormona kot telo ženske, ki ne doji. Poleg tega bo dojenje koristno vplivalo tudi na vaše zdravje (ženska, ki eno leto doji, ima 11 odstotkov manj možnosti, da zboli za rakom na dojkah) in celo na izgubo teže po porodu. Dokazano je, da telo porabi približno 600 kalorij na dan za proizvajanje mleka, in po najnovejših ugotovitvah lahko samo
z dojenjem v treh mesecih po porodu izgubite približno petnajst odstotkov odvečne poporodne teže.

TEHNIKA DOJENJA

Namestitev:
Pomembno je, da je materi udobno (sede ali leže). Dojenčka namestimo tesno ob sebi (dotikanje s trebuhom), njegova glava mora biti višje od želodčka.

Pristavljanje:
Otrok naj z usti objame kolobar ne samo bradavice. Ne prinašamo dojke k otroku, toda otroka k dojki!

Dojenje:
V zgodnjem obdobju dojenja (prvi tedni) svetujejo pri vsakem obroku dojenje iz obeh dojk, predvsem zaradi boljše stimulacije in zato, da dobi otrok dovolj mleka. Kasneje bo zadoščalo pri vsakem obroku dojenje iz druge dojke. Če je premalo mleka in otrok ni videti zadovoljen je potrebno dojenje iz obeh dojk, s tem da ob naslednjem podoju ponudite dojko iz katere ste nazadnje dojili. Dojenje na začetku traja tudi več kot 15 min, saj je potreben čas da mleko sploh priteče. Kasneje naj podoj iz ene dojke traja le 10-15 min.

[wp_ad_camp_1]

Kdaj je dovolj?
– Ko otrok spontano popusti dojko. Otrok sesa do sitosti in potem spontano popusti dojko.
– Ko po dolgem sesanju zaspi (od dojke ga vzamete tako da mazinec potisnete med otrokov ustni kot in bradavico in rahlo pritisne na dojko).

Podiranje kupčka:
Potem ko otroka odstavimo, ga postavimo navpično pokonci, da se mu “spahne” zrak iz želodca (podre kupček). Lahko pa otroka tudi postavimo čez noge, tako da leži na trebuščku. Ko otrok že lahko sedi pa je najhitreje podiranje kupčka kar sede.

Leave a comment