Cepljenje otrok

Cepljenje je postopek, s katerim izzovemo imunost, tako da v telo vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse ali njihove sestavine, ki jih imenujemo cepiva.

Cepiva ne morejo povzročiti bolezni, ampak le spodbudijo imunski sistem, da izdela zaščitna protitelesca proti povzročitelju te bolezni, ga protitelesca prepoznajo in otroka zaščitijo pred boleznijo.

Kako cepimo otroke ?

Otroka cepimo tako,da cepivo vbrizgamo pod kožo ali v mišico, nekatera pa nakapamo v usta.

Otroke mlajše od dveh let običajno cepimo v mišico na sprednji strani stegna, otroke starejše od dveh let pa v mišico zgornjega dela nadlahti.

Proti ošpicam, mumpsu in rdečkam cepimo pod kožo nadlahti.

 

Izvajanje:

–       Cepljenje izvajamo po cepilnem koledarju in je po zakonu obvezen za vse otroke.

–       Ob vsakem cepljenju mora biti otrok zdrav (anamneza, pregled otroka).

–       Obstajajo obvezna in neobvezna cepljenja.

Cepljenja v Sloveniji:

–       V Sloveniji imamo nacionalni program obveznega cepljenja, ki ga vsako leto potrdi Ministrstvo za zdravje skupaj z pristojnimi inštituti,…

–       Cepljenja iz programa so krita iz zdravstvenega programa in so za vse obvezna ( razen, če je ugotovljena kontraindikacija ).

V Sloveniji se cepi proti nalezljivim boleznim:

–       Davici

–       Tetanusu

–       Pertusisu

–       Otroški paralizi

–       Ošpicam

–       Mumpsu

–       Rdečkam

–       Pljučnici in

–       Virusni infekciji jeter.

 

Po cepljenju so možni nekateri nezaželeni učinki, kot so:

–       Rdečina, oteklina, bolečina, zatrdlina, znaki prehlada, povišana telesna temperatura, blagi izpuščaji.

–       Alergična reakcija, anafilaktični šok.

–       Alergije.

–       Alergijske reakcije na cepiva.

–       Če je otrok alergičen na jajca se je pred cepljenjem O(ošpic), M(mumpsu) in R(rdečkam) se je potrebno posvetovati z alergologom.

–       Če je otrok rahlo prehlajen in ima minimalno povišano temperaturo, se lahko cepi. V primeru aktualne bolezni pa je cepljenje mogoče šele po ozdravitvi.

[wp_ad_camp_1]

Pravilno ukrepanje

–       Pri povišani temperaturi damo antipiretik, če temperatura ne pada ali narašča gremo ponovno k zdravniku.

–       Pri rdečini na mestu vboda damo hladne obkladke.

–       Pri alergični reakciji, pa izvajamo ukrepe proti anafilaktičnem šoku.

DAVICA je bolezen, ki jo povzroča Corynebacterium diphtheriae. Povzroča lahko respiratorne in nerespiratorne simptome (koža).

HEMOFILUS INFLUENZAE tipa B (HIB)je pogost vzrok respiratornih infekcij, predvsem pri mladih otrocih. Po nadavi gre za lažje simptome, ki pa lahko vztrajajo dolgo. Možne so tudi resnejše okužbe, ko bakterija vstopi v telo in povzroči meningitis, septikemijo in epiglotitis.

HEPATITIS B je okužba jeter z virusom HBV. Kronična okužba lahko povzroči jetrno cirozo ali raka.

MUMPS je bolezen, ki jo povzroča enaki virus, kot pri influenci in pogosto prizadane otroke in mlade. Najbolj pogost simptom je vnetje in oteklina obušesne slinavke, največje žleze slinavke, ki je pod in pred ušesom. Oteklina se lahko pojavi na eni ali na obeh straneh. Simptomi povišana telesna temperatura, glavobol, in bolečine v sklepih,…

RDEČKE so blaga, virusna bolezen, ki je pogosta pri necepljenih otrocih. Čeprav je pri otrocih blaga, lahko pusti resne posledice na plodu, če se je mati okužila med nosečnostjo.

OTROŠKA PARALIZA ALI POLIOMIELITIS je virusna okužba, ki prizadene centralni živčni sistem. V preteklosti, pred uvedbo cepljenja je bila otroška paraliza pogost vzrok smrti, paraliz in trajnih nevroloških težav. Danes se otroška paraliza skoraj da ne pojavi več.

TETANUS ali MRTVIČNI KRČ je bolezen, ki jo povzroča toksin bakterije Clostridium tetani. Značilni so nekontrolirani krči skeletnih mišic. Najhujši zaplet je smrt in je posledica krča dihalnih mišic.

Leave a comment