Astma in druga alergijska obolenja

Za nastanek astme je pomembna dedna nagnjenost, alergija, virusna okužba, neredko jasnega vzroka ne ugotovimo. ( genske spremembe, različne vrste alergenov, dim, močanj vonj, plini, hladen zrak, fizični napori, sprememba vremena,…).

Je kronično pljučna bolezen, za katero je značilno trajno vnetje dihalnih poti. Zaradi vnetja so bronhiji zadebeljeni, propustnost se zmanjša. Vnetje povzroči nastajanje sluzi, ki se nabira in maši bronhije.

Posledica je slabša prehodnost bronhijev, zaradi česar nastopi zapora le-teh. ob stiku z alergenom, tipičen napad: suh dražeč kašelj, dispnea, občutek stiskanja v prsih, ob izdihu piskanje, žvižganje, nasičenost z hemoglobinom se zmanjša za 95%, utrujenost, prestrašenost, vznemirljivost, bledica, potenje, cianoza.

Zdravljenje: odvisno od vzrokov in znakov.

Izogibanje alergenov in drugim dejavnikom. Otrok prejema kisik, inhalacije, adrenalin, kortikosteroide, bronhodilatatorje in protivnetna zdravila.

ALERGIJE:

Beseda “alergija“ izvira iz grščine in njen pomen je “reagirati drugače“, danes pa se uporablja predvsem v smislu “preobčutljivega odzivanja“. Alergija je preobčutljivostna reakcija telesa zaradi pomanjkljivega imunskega sistema. Alergija nastane zaradi napake imunskega sistema. Imunski sistem se je v evoluciji razvil zato, da nas brani pred škodljivostmi iz okolja.

Posledica obrambe pred škodljivci je vnetje, ki škodljivca obvlada in odstrani. Da nas imunski sistem lahko brani, mora ločiti lastno od tujega in škodljivo od neškodljivega.

Beseda rinitis pomeni vnetje nosne sluznice, do katere pride zaradi različnih vzrokov. Eden od možnih vzrokov je alergija. Alergijski rinitis delimo na občasni in stalni.

Ponavadi se alergenu ni možno povsem izogniti. Takrat se odločamo za zdravljenje z zdravili. Uporabljamo dve vrsti zdravil in sicer antihistaminike in bronhodilatatorje, ki širijo dihalne poti.

 

[wp_ad_camp_1]

Vprašanja za ponavljanje:

  1. Kaj je astma ?
  2. Kaj povzroča astmo ?
  3. Znaki poslabšanja pri astmi ?
  4. Kako se astmo zdravi ?
  5. Katere so najpogostejše alergije ?
  6. Katera so najpogostejša alergijska obolenja ?
  7. Zdravljenje alergij.

Leave a comment